Știrile 60m.RO

Parlamentul a respins OUG pentru majorarea în etape a alocațiilor pentru copii

Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a respins miercuri seara Ordonanța de urgență prin care alocațiile copiilor urmau să fie majorate etapizat, începând cu 1 septembrie 2020.

Ordonanța de urgență a primit 166 de voturi pentru respingere, 63 de voturi împotrivă și 29 de abțineri. Astfel, rămâne în vigoare legea care obligă Guvernul să dubleze alocațiile, nu se le mărească etapizat.

Înainte cu câteva minute de votul final, Iohannis a acuzat PSD că acționează populist în Parlament.

Eu mi-aș dori mult mai mult pentru fiecare copil din România, dar dorința singură nu rezolvă problemele. E ca în casă – câți bani ai, atâta poți să împarți. Mie mi se pare această chestiune, abordarea PSD-istă, de un populism grosolan. Ei știu că banii nu sunt, suntem în criză economică. Să vii în Parlament, să dărâmi actele normative care gestionează banii care au rămas poate fi citit numai într-o cheie electoralistă”, a spus Klaus Iohannis.

Inițial, la propunerea PNL s-a supus la vot retrimiterea proiectului la Comisia pentru munca timp de două săptămâni, dar solicitarea a fost respinsă.

Ordonanța de urgență adoptată de Guvern prevedea o creștere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creșteri să fie făcute de două ori pe an, după cum urmează: creșteri de 20% pe 1 ianuarie și 1 iulie, până în 2022.

Pe 3 iunie, Camera Deputaților a respins OUG a Guvernului prin care se amâna până la 1 august creșterea alocațiilor pentru copii. 209 deputați au votat în favoarea respingerii, trei împotrivă, iar 98 s-au abținut.

OUG care viza prorogarea până la 1 august a aplicării prevederilor Legii nr.14/2020 privind dublarea alocațiilor pentru copii a fost respinsă la începutul anului și de senatori.

Legea prin care urmau să fie mărite alocațiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de președintele Klaus Iohannis. Alocațiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilități începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.

Când s-a votat în Parlament legea la finalul lunii decembrie 2019, parlamentarii PNL și-au scos cartelele de vot pentru că nu au fost de acord cu proiectul.

Sursa: www.euractiv.ro

 • Jurnalistul Adelin Petrișor și-a dat demisia de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului
  ​Jurnalistul Adelin Petrișor a anunțat pe blogul personal că a demisionat de la Euronews România, invocând motive care „nu sunt dramatice”. „Motivele nu-s dramatice, dar mă privesc doar pe mine şi pe cei din conducerea staţiei. Cum sunt tot felul de ”prieteni” care abia aşteaptă să inventeze spun totuşi că nu a fost vorba de …
 • Parlamentul European: Datoriile externe ale Ucrainei ar putea fi șterse
  Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită UE să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei, precum și să confiște activele înghețate ale oligarhilor ruși. Parlamentul European a solicitat confiscarea bunurilor oligarhilor ruși înghețați în UE și impunerea de sancțiuni împotriva europenilor, care se află încă în consiliile de administrație ale …
 • Polonia a cedat în fața UE de dragul banilor din PNRR
  Deputaţii coaliţiei de guvernare din Polonia s-au pus de acord joi asupra reformelor justiţiei despre care guvernul afirmă că vor debloca fondurile prevăzute prin Planul de relansare şi rezilienţă al Uniunii Europene, pentru a ajuta economia marcată de efectele pandemiei şi războiului din Ucraina, transmite Reuters, relatează Agerpres. Peste 35 miliarde de euro în granturi …
 • Şeful Statului Major al Apărării: România nu se pregăteşte de război
  Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a declarat vineri, la Antena 3 că România nu are momentan „niciun indicator, nicio intenţie a Federaţiei Ruse” de a ataca statul român. „În acest moment, România nu se pregăteşte de război. Nu avem, în acest moment, niciun indicator, nicio intenţie a Federaţiei Ruse de a ataca …
 •  Scandal diplomatic România – Ungaria: MAE reacționează la afirmațiile scandaloase ale președintelui Ungariei
  Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, vineri seară, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, conform căreia prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi maghiarii, că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. „Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în …

Back to top button