InternaționalȘtirile 60m.RO

Zece femei au fost numite în funcții de conducere importante la Mecca și Medina

Autoritățile din Arabia Saudită au anunțat duminică că zece femei au fost numite în funcții de conducere în două dintre cele mai importante locuri sfinte ale islamului, demers care își propune să consolideze rolul femeilor în această țară conservatoare din Golful Persic, informează AFP, citat de Agerpres.

Cele două moschei din Mecca și Medina au dat duminică publicității un comunicat în care menționează numirea a zece femei în diferite departamente, în special cu caracter administrativ și tehnic.

Recrutarea urmăreşte ”să consolideze puterea de acţiune a femeilor saudite extrem de capabile şi calificate”, conform sursei citate. Anterior, cele două moschei au recrutat 41 de femei în posturi de conducere în 2018, conform presei locale.

Numirea unor femei în funcții ale unor instituții religioase reprezintă un eveniment rar în Regatul Saudit, care a ținut mult timp femeile departe de piața muncii, accesul acestora fiind permis abia în 2016.

Consolidarea drepturilor femeilor a avut loc în ultimii patru ani la iniţiativa tânărului prinţ moştenitor Mohammed bin Salman şi face parte din planul său ”Viziune 2030”, care urmăreşte diversificarea economiei regatului şi încetarea dependenţei sale de petrol.

În prezent, există femei saudite care conduc bănci sau companii, sunt poliţiste de frontieră, poliţiste sau chiar chelneriţe.

În trimestul al treilea al anului 2019, mai mult de un milion de femei saudite se aflau în câmpul muncii, reprezentând 35% din formaț de muncă a țării. În același timp, cel mai multe solicitări de locuri de muncă (84%) vin din partea femeilor, într-o țară care se confruntă cu o rată ridicată a șomajului.

Pe lângă accesul pe piaţa muncii, femeile saudite pot acum să obţină permis de conducere sau paşaport fără permisiunea unei rude de sex masculin.

Sursa: www.agerpres.ro

Back to top button