ANAF se pregăteşte să recupereze banii neplătiţi de firmele care au amânat plata obligaţiilor fiscale invocând pandemia
ANAF analizează situaţia celor care amână, pe perioada stării de urgenţă/stării de alertă, plata obligaţiilor fiscale şi se pregăteşte ca după data la care expiră facilităţile fiscale acordate de autorităţi, 25 octombrie, să treacă la recuperarea sumelor la buget, inclusiv prin atragerea răspunderii solidare a persoanelor care sunt răspunzătoare pentru neplată, potrivit News.ro.
Până la finele lunii iunie, firmele au declarat, dar fără să şi achite, obligaţii de plată în cuantum de 10,3 miliarde de lei în baza facilităţii acordate de Guvern în martie. Guvernul a decis în martie, în contextul crizei economice cauzate de combaterea epidemiei de coronavirus, ca firmele să poată amâna plata obligaţiilor fiscale fără riscul de executări/popriri din partea ANAF şi fără să acumuleze dobânzi şi penalităţi.
Conform Profit.ro, ANAF are în vedere facilităţi fiscale pentru bunii plătitori şi mediatizarea celor mai buni plătitori de impozite şi taxe printr-o „listă albă”, identificarea primilor 100 de contribuabili mari plătitori şi a primilor 100 de mari debitori.
De asemenea, va solicita şi va analiza soldurile disponibilităţilor din conturile la bănci ale contribuabililor mari plătitori/debitori care nu şi-au achitat obligaţiile scadente în perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă.
ANAF se pregăteşte şi pentru instituirea de măsuri asigurătorii pentru a garanta recuperarea obligaţiilor bugetare, dar şi pentru mediere astfel încât să identifice soluţii optime pentru stingerea obligaţiilor.
Măsurile de recuperare pot fi extinse de la marii debitori la persoanele fizice răspunzătoare pentru neplata obligaţiilor, în acest sens urmând să fie analizată atragerea răspunderii solidare.
- Maria Zaharova îl atacă pe Bogdan Aurescu: „Nici Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar a fost creat”Deranjată de o declaraţie a ministrului român de externe Bogdan Aurescu, care a spus, luni, la Bruxelles, că aşa-numită limbă moldovenească nu există, ci este un construct artificial creat de Uniunea Sovietică şi folosit apoi de Rusia în scopuri propagandistice, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, i-a dat replica, marţi, fără …
- Jens Stoltenberg: Xi Jinping trebuie să dialogheze în mod direct cu Volodimir ZelenskiChina trebuie să dialogheze „în mod direct” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dacă vrea ca planul său de pace să fie luat în serios, a susţinut marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează Agerpres. Declarația a venit în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping s-au reunit marţi, …
- Secretarul general al NATO se așteaptă ca cei 30 de aliați să convină în iulie să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru apărare / Doar șapte țări membre au atins acest nivel în 2022Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că este de așteptat ca cei 30 de aliați să se angajeze să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pe apărare, relatează Financial Times. Doar șapte din cele 30 de state membre NATO au atins acest prag în anul 2022. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, lansat în …
- Boris Johnson recunoaşte că a indus în eroare Parlamentul britanic, dar spune că a mințit „cu bună credinţă”Fostul premier britanic Boris Johnson a recunoscut că i-a indus în eroare pe parlamentari în legătură cu petrecerile de pe Dowing Street din timpul pandemiei, când a afirmat că au fost respectate normele anti-COVID. Johnson insistă însă că a făcut acest lucru „cu bună credinţă”, pe baza a ceea ce ştia „sincer” la momentul respectiv. …
- Ciprian Demeter: ”Martie negru” sau cruntele conflicte interetnice din TransilvaniaAstăzi se împlinesc 33 de ani de la evenimentele din 19-21 martie de la Târgu Mureș, când manipularea și intoxicarea mediatică inițiate și propagate de serviciile maghiare de informații au degenerat într-un conflict interetnic, cunoscut mai târziu drept „Martie negru”. Modul în care a fost instrumentat conflictul interetnic din martie 1990 de la Târgu Mureș, …