Internațional

Misterul Turnului din Pisa a fost elucidat: de ce e inclinat si nu se prabuseste

Foarte mult timp, Turnul din Pisa a rezistat multor intemperii si evenimente istorice.Un nou studiu publicat de o echipa de ingineri europeni arata de ce turnul este inclinat si motivul real pentru care nu se prabuseste, potrivit yoda.roInceput in 1173, Turnul din Pisa e, cu siguranta, una dintre cele mai emblematice atractii turistice ale Italiei si acum a fost oferita si o explicatie mai amanuntita pentru particularitatea care il face atat de special.

Mai precis, turnul este inclinat la cinci grade si are o deviatie de cinci metri in varf, a trecut prin cel putin patru cutremure masive, care au lovit regiunea incepand cu anul 1208, insa nu a fost afectat.

In urma analizelor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca solul moale, robustetea si inaltimea turnului nu permit vibratiei provenite de la cutremur sa influenteze structura turnului, spre deosebire de alte structuri adiacente, care ar avea de suferit.

Dupa ce a corelat aceste date cu informatii seismice, geotehnice si structural, echipa a concluzionat ca supravietuirea Turnului se datoreaza unui fenomen cunoscut ca interactiune dinamica sol-structura (IDSS).

In acest context, echipa de cercetare, condusa de Camillo Nuti, de la Universitatea din Roma, l-a invitat pe profesorul George Mylonakis, de la Departamentul de Inginerie Civila din Bristol, pentru a rafina aceste concluzii.

George Mylonakis a analizat si mai in amananut combinatia unica de caracteristici a turnului, spunand ca inaltimea considerabila, precum si rigiditatea turnului, combinate cu solul moale de la baza fundatiei, duc la modificarea substantiala a caracteristicilor vibrationale ale structurii.

Turnul nu rezoneaza cu miscarile produse de undele cutremurelor, iar combinatia unica de caracteristici care i-au asigurat supravietuirea de-a lungul timpului face ca el sa si detina un record (omologat oficial!) al efectelor IDSS.

Rezultatele studiului vor fi anuntate formal in cadrul celei de-a 16-a conferinte Europene de Inginerie a Cutremurelor,

 » Citiți întreg articolul pe www.ZiarulDeIasi.RO

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button