Economie

Senatul a respins Ordonanța de Urgență prin care alocațiile copiilor urmau să fie majorate doar cu 20%

Senatul a respins, marți, Ordonanța de urgență prin care alocațiile copiilor urmau să fie majorate cu 20%. Urmează votul și în Camera Deputaților care dacă va urma ceea ce s-a întâmplat azi rămâne în vigoare legea care obligă Guvernul să dubleze alocațiile, nu să le mărească etapizat.

Decizia din Senat fost adoptată cu 87 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” și 12 abțineri.

Forul decizional este Camera Deputaților.

Ordonanța de urgență care prevede creșterea cu 20%, începând cu 1 august, a alocațiilor copiilor a fost adoptată de guvern pe 29 iulie. Potrivit actului normativ, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.

Cu două săptămâni înainte, pe 15 iulie, Curtea Constituțională a respins, cu unanimitate de voturi, amânarea dublării alocațiilor copiilor, lege adoptată la inițiativa PSD la finalul anului trecut și care trebuia să intre în vigoare încă din luna ianuarie 2020, dar a fost amânată prin ordonanță de urgență de Guvernul Orban, care a susținut că bugetul nu permite o cheltuială suplimentară de șase miliarde de lei, atât cât costă dublarea alocațiilor de la 150 la 300 de lei pe lună.

Sursa: www.agerpres.ro

Back to top button