Epidemia COVID-19 a modificat obiceiurile de consum ale românilor cu privire la produse şi servicii
Epidemia COVID-19 a modificat obiceiurile de consum ale românilor cu privire la produse, servicii, canale media şi experienţe sociale accesate, calitatea şi preţul devenind criteriile principale pentru opţiunea consumatorilor români, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă EY România.
Conform sursei citate, în ultimele cinci luni din 2020, au putut fi observate mai multe comportamente asociate contextului pandemic în rândul companiilor din România: stoparea sau, dimpotrivă, creşterea comunicării comerciale, implicarea crescută în comunitate sau atenţia sporită pentru angajaţi. Multe dintre companiile româneşti şi-au dezvoltat strategii şi capabilităţi pentru a gestiona criza şi pentru a-şi continua activitatea pe timp de pandemie.
Consumatorii români au început să urmărească cu tot mai multă atenţie responsabilitatea socială a companiilor. În studiu se menţionează că, deocamdată, este încă incert în ce măsură o strategie de business care integrează sustenabilitatea şi responsabilitatea socială poate determina în mod direct creşterea reputaţiei unei companii şi, indirect, migrarea consumatorilor către produsele şi serviciile companiilor responsabile, dar în mod cert, aceste aspecte apar în preferinţele consumatorilor, aşa cum o demonstrează studiul.
Pandemia a schimbat puternic dinamica implicării sectorului privat în comunităţi, iar acest fapt poate fi observat în volumul mare de donaţii din partea companiilor, direcţionate către sprijinirea sistemului public de sănătate.
Aproape 85% dintre consumatorii români declară că modul în care se comportă companiile este la fel de important pentru ei ca şi produsele/ serviciile pe care acestea le furnizează, 80% susţinând că mediul de afaceri are responsabilitatea de a face schimbări în lume. În contextul COVID-19, 59% dintre participanţii la studiu declară că pot vedea impactul pozitiv al companiilor în societate.
Mai mult, majoritatea respondenţilor (61,32%) afirmă că activităţile de implicare în comunităţi i-ar determina să achiziţioneze produse din portofoliul companiilor implicate. Grija pentru angajaţi şi transparenţa se numără de asemenea printre factorii pe care consumatorii îi iau în considerare în deciziile de achiziţie. Peste 70% dintre consumatori declară că publicitatea nu le mai influenţează deciziile de consum.
Potrivit studiului, noul consumator, sub influenţa pandemiei la nivel macro, este mult mai pragmatic şi mai atent la comportamentul companiilor. Şi consumatorul român urmăreşte comportamentul adoptat de companii în contextul crizei COVID-19, şi, deopotrivă, strategia lor de business generală. Ce a primat în această perioadă au fost investiţiile publice în infrastructura din sănătate şi donaţiile destinate activităţilor de igienă şi medicină şi, totodată, susţinerea oferită de companii angajaţilor.
Cele mai bine clasate companii în topul încrederii consumatorilor români în ceea ce priveşte gestionarea crizei COVID-19 sunt companiile de tehnologie (84,5%) şi companiile de retail (74%). Companiile farmaceutice se află pe o poziţie inferioară, doar 58% din respondenţi considerând că Big Pharma a răspuns eficient în situaţia actuală.
Studiul Comportamentul consumatorului român în contextul COVID-19, iniţiat de EY România, este menit să analizeze comportamentele de consum din România din ultimele luni, precum şi modul în care ne aşteptăm să arate o societate „post COVID-19”, privită din perspectiva consumatorului. El este inspirat din Future Consumer Index, studiu dezvoltat la nivel global de EY în mai multe pieţe dezvoltate.
Sursa: www.agerpres.ro
- Le Figaro: Franța antrenează piloți ucraineni pe avioanele de vânătoare MiragePiloți ucraineni se antrenează pe avioanele de luptă multifuncționale Mirage 2000 în Franța de o lună și jumătate, scrie cotidianul francez Le Figaro. Potrivit publicației, aproximativ treizeci de piloți ucraineni au fost supuși unui antrenament accelerat pe avioane de vânătoare și bombardiere franceze la bazele aeriene Mont-de-Marsan și Nancy. Decizia de a pregăti piloți a fost luată în …
- Putin le trimite soldaților de pe front tancuri sovietice T-54 și T-55. Multe dintre vehiculele blindate au stat în muzee VIDEOPe rețelele de socializare circulă fotografii și video-uri cu un tren de marfă care transportă zeci de tancuri din Orientul Îndepărtat, evident spre Ucraina, scriu jurnaliștii de la BBC.Potrivit experților militari, blindatele transportate sunt vechile tancuri sovietice T-54 și T-55, puse în serviciu în 1946 și, respectiv, 1958. Cel mai probabil, multe dintre aceste vehicule …
- STUDIU. O treime dintre francezi renunță la produsele de igienă din cauza banilorO treime din francezi renunţă la unele produse de igienă – fac duş fără săpun, îşi raţionalizează articolele pentru perioada menstruală sau nu mai folosesc deodorant – din cauza nesiguranţei economice, arată un sondaj ale cărui rezultate sunt preluate marţi de AFP. Conform studiului efectuat de Ifop pentru organizaţia non-profit Dons Solidaires şi publicat pe …
- România riscă să nu primească banii de la Comisia Europeană din cauza noii legi a pensilor. Boloș: Flexibilitatea Comisiei tinde spre zeroNoua lege a pensiilor riscă să aducă România în imposibilitatea de a primi bani de la Comisia Europeană. Sunt două principii care pot face Comisia să acorde banii din PNRR negociați de România: viitoarea lege să fie sustenabilă pe termen lung și să reducă diferențele dintre cele două sisteme de pensii: cel general și cel …
- VIDEO Lukașenko amenință că Rusia „va da o lecție pentru întreaga planetă”, dacă britanicii trimit Ucrainei muniție cu uraniu sărăcit: „Noi vom primi muniție cu uraniu adevărat”Președintele belarus Alexandr Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, a declarat miercuri că Rusia va furniza Belarusului muniție care conține „uraniu adevărat”, dacă Marea Britanie va furniza obuze perforante cu uraniu sărăcit. „Rusia ne va furniza muniție cu uraniu adevărat. Dacă sunt nebuni, ne vor forța în acest proces. Aceasta este cel mai înfricoșător …