Politică

Câți bani au primit partidele politice din banii noștri

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a virat, în prima decadă a lunii august, în conturile a şapte partide subvenţii în valoare totală de puțin peste 6 milioane de lei. PSD a primit jumătate din sumă. Este vorba despre PSD, PNL, USR, ALDE, PMP, Pro România şi Partidul Forţa Naţională.

Iată lista cu sumele primite:

Partidul Social Democrat – 3.024.003,61 leiPartidul Naţional Liberal – 1.678.483,05 leiUniunea Salvaţi România – 448.149,88 leiPartidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor – 366.866,13 leiPro România – 280.093,67 leiPartidul Mişcarea – 201.667,44 leiPartidul Forţa Naţională – 44.814,99 lei.

Acordarea subvenţiei lunare de la bugetul de stat Uniunii Naționale pentru Progresul României a fost suspendată.

Reamintim că Pro România primește bani din cauza unui amendament propus de deputatul Mircea Dobre, fost PSD, actual Pro România. El a propus un amendat la Legea Bugetului care vizează subvenția pe care o primesc, de la stat, partidele. Până atunci, era dată în funcție de rezultatul la alegeri. Amendamentul a fost votat, și de atunci e dată în funcție de numărul de parlamentari. A făcut amendamentul după ce a trecut la Pro România.

Citește și: Stelian Ion: „Chițăim după 200.000 de lei, ne milogim de unii și alții să obținem suma asta”. Este fix suma donată de Celco partidului

Potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, activităţile partidelor politice pot fi finanţate şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat.

În conformitate cu prevederile art. 18 alin. (2) din Legea nr.334/2006, republicată, suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

 » Aflați mai multe detalii…

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button