Internațional

Scăderea dobânzii de politică monetară poate reduce dobânzile la credite

BNR reduce dobânda de politică monetară la 1,5% pe an. Este deja a treia scădere a dobânzii pe care o face instituţia de la începutul crizei. Economiştii spun că decizia băncii centrale va putea scădea cu până la 0,25% dobânzile la credite şi depozite.
Banca Naţională a României (BNR) a redus dobânda de politică monetară la 1,75% la 1,5% pe an şi pompează lichiditate în economie, potrivit Mediafax.

Economistul Dragoş Cabat spune că decizia BNR poate duce la o reluare a creditării şi pentru firme. Asta înseamnă câ atât companiile mari, cât şi IMM-urile, dar şi persoanele fizice vor avea acces la finanţare mai ieftină de la băncile româneşti.  „Este un acces mai uşor al statului şi al companiilor la sursele de finanţare şi, în primul rând, un acces mai ieftin. La un nivel de 0,2%, poate chiar 0,25%, este posibil să se transmită întreaga scădere a dobânzii de politică monetară.

Guvernul se poate finanţa mai ieftin de pe piaţă, de la bănci în special, dar şi de la populaţie, ceea ce este un lucru bun pentru că avem un deficit foarte mare. Înseamnă şi dobânzi mai accesibile pentru sistemul privat, atât pentru companii, cât şi pentru persoanele fizice”, a declarat Dragoş Cabat. 

 » Citiți întreg articolul pe www.zcj.ro

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button