Internațional

Două persoane au murit în Polonia, după ce rachete ruseşti ar fi căzut pe teritoriul ţării

Două persoane au fost ucise în Polonia de rachete ruseşti care au căzut pe teritoriul acestei ţări membre NATO, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane, anunţă ”The Guardian”.

UPDATE. Casa Albă nu poate confirma informaţiile

Casa Albă nu poate confirma informaţiile care vin dinspre Polonia, dar colaborează cu guvernul polonez pentru a strânge mai multe date, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, Adrienne Watson, relatează Reuters.

UPDATE: Reacţia Moscovei: O „provocare”

Ministerul rus al Apărării a reacţionat la informaţiile despre rachetele ruseşti căzute în Polonia şi a spus că sunt o „provocare” destinată „escaladării situaţiei”

UPDATE: Ar putea fi vorba despre rămăşite ale unei rachete ruseşti interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană

Mariusz Gierszewski, reporterul postului polonez de radio ZET, care a scris iniţial că rachete ruseşti rătăcite au lovit Polonia, a postat pe Twitter o actualizare potrivit căreia este vorba probabil de rămăşiţe ale unei rachete doborâte.

„Sursele mele din cadrul serviciilor spun că ceea ce a căzut la Przewowo sunt cel mai probabil rămăşiţele unei rachete doborâte de către Forţele Armate ale Ucrainei”, a scris Gierszewski pe Twitter.

Moje źródła w służbach twierdzą, że to co uderzyło w Przewodowo to najprawdopodobniej szczątki rakiety zestrzelonej przez Siły Zbrojne Ukrainy.— Mariusz Gierszewski (@MariuszGierszew) November 15, 2022

UPDATE: Viktor Orban a convocat Consiliul de Apărare a ţării

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a convocat Consiliul de Apărare a ţării, anunţă purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Ca răspuns la oprirea livrărilor de petrol prin conducta Drujba şi la racheta care a lovit teritoriul Poloniei, premierul Viktor Orban a convocat Consiliul de Apărare al Ungariei pentru ora 20.00” (21:00, ora României), a anunţat oficialul.

In response to the stop in oil transfer through the Druzhba pipeline and the missile hitting territory of Poland, @PM_ViktorOrban has convened HU’s Defense Council for 8 p.m.— Zoltan Kovacs (@zoltanspox) November 15, 2022

Potrivit agenţiei oficiale ruse TASS, Ucraina este cea care ar fi oprit tranzitul petrolului prin conducta Drujba. 

UPDATE: Estonia şi Letonia reacţionează

Ministerului de Externe din Estonia spune că are consultări pe această temă cu Polonia şi alţi aliaţi, veştile care vin din Polonia fiind „extrem de îngrijorătoare”.

„Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem pe deplin solidari cu aliatul nostru apropiat Polonia”, afirmă MAE eston.

Latest news from Poland is most concerning. We are consulting closely with Poland and other Allies. Estonia is ready to defend every inch of NATO territory. We’re in full solidarity with our close ally Poland— Estonian MFA | #StandWithUkraine (@MFAestonia) November 15, 2022

Şi ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a postat pe Twitter o reacţie:

„Condoleanţe fraţilor noştri polonez. Regimul rus criminal a lansat rachete care nu vizează doar civili ucraineni, ci au aterizat şi pe teritoriul NATO, în Polonia. Letonia este pe deplin alături de prietenii polonezi şi condamnă această crimă”, a scris oficialul pe Twitter.

My condolences to our Polish brothers in arms. Criminal Russian regime fired missiles which target not only Ukrainian civilians but also landed on NATO territory in Poland. Latvia fully stands with Polish friends and condemns this crime.— Artis Pabriks (@Pabriks) November 15, 2022

UPDATE: Pentagonul verifică informaţiile

Pentagonul verifică informaţiile referitoare la rachetele care ar fi căzut în Polonia. „Suntem la curent cu informaţiile de presă care susţin că două rachete ruseşti au lovit o locaţie din Polonia, în apropierea graniţei cu Ucraina. Pot să vă spun că nu avem nicio informaţie în acest moment care să confirme aceste relatări şi că analizăm acest lucru în continuare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului la un briefing de presă.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Exploziile ar fi avut loc la graniţa Poloniei cu Ucraina, după ce Rusia a bombardat masiv, marţi, Ucraina, inclusiv la Liov, oraş aflat în apropierea frontierei cu Polonia.

Rachetele ar fi lovit o fermă, relatează şi CNN, care spune că nu este clar de unde au venit proiectilele.

Presa poloneză a prezentat o imagine a unui impact adânc în sol şi a unui vehicul agricol răsturnat la faţa locului, în apropiere de oraşul Przewodow. Potrivit Radio Zet, pompierii ar fi confirmat că au fost două explozii în regiunea Przewodow. Potrivit aceleiaşi surse, două avioane militare ar fi decolat apoi de pe aeroportul Tomaszów Lubelski, dar Radio Zet precizează că acestea sunt informaţii neoficiale

BREAKING:

2 Russian stray missiles have just hit a farm in Przewodów on the Polish side of the Polish-Ukrainian border, killing 2 Poles.

Polish PM Morawiecki & President Duda have summoned a crisis meeting of the National Security Bureau.

NATO article 5? pic.twitter.com/sDSoGMO6xP— Visegrád 24 (@visegrad24) November 15, 2022

Premierul polonez a convocat o reuniune urgentă a Comitetului pentru Securitate Naţională şi Apărare, dar nu au fost furnizate motivele pentru care a fost convocat acest organism care ia decizii legate de securitatea naţională.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button