Șefi de la Romsilva Bacău arestați după ce au luat un milion de euro mită
Curtea de Apel Bacău a dispus măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, pe numele a cinci şefi de la Romsilva Bacău – Ocolul Silvic Comăneşti, acuzaţi că au luat o mită de 4,6 milioane lei.
„La solicitarea procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău, judecătorii Curții de Apel Bacău au dispus măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile (cu începere de la 31 iulie 2020), pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, față de fiecare dintre următorii inculpați:
PÂSLARU AUREL, la data faptei șeful Ocolului Silvic Comănești (Bacău) din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva,
COMĂNECI SORIN–VELU, la data faptei șef district I Asău, ȘTEFANCU CONSTANTIN, la data faptei șef district III Nogea, CORBU LIVIU, la data faptei șef district VI Ghimeș-Palanca, COLPOȘ COSTEL, șef district V Camenca, toți cei patru din cadrul Ocolului Silvic Comănești (Bacău).
Prezenta cauză are ca obiect săvârșirea unor infracțiuni de corupție de către angajați ai Regiei Naționale a Pădurii Romsilva care ar fi pretins și primit de la reprezentanții unor societăți comerciale suma totală de 4.628.070 lei, pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu.
Din referatul întocmit de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2015 – 2020, cei cinci inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale mai multe sume de bani în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile lor de serviciu, respectiv pentru a confirma efectuarea unor lucrări silvice (împăduriri, întreținerea culturilor, degajări, curățiri) de către societatea oamenilor de afaceri.
În acest context, inculpații ar fi pretins și primit următoarele sume de bani:
– inculpatul Pâslaru Aurel ar fi cerut un procent de 3% din valoarea (fără impozit pe profit) a facturilor fiscale ce urmau a fi emise de societatea susmenționată pentru serviciile silvice prestate în favoarea Ocolului Silvic Comănești și a primit suma totală de 210.000 lei.
Precizăm că, anterior, în data de 23 iulie 2020, cu ocazia constatării infracțiunii flagrante, asupra inculpatului a fost găsită suma de 10.000 lei ce reprezenta procentajul respectiv din valoarea facturilor emise doar în lunile aprilie și mai 2018.
– ceilalți patru inculpați ar fi pretins sume de bani ce reprezentau valoarea manoperei directe, aferentă lucrărilor executate în districtele pe care le administrau, (rezultată din facturile ce urmau a fi emise de societatea respectivă și fără impozit pe profit).
Concret, inculpatul Comăneci Sorin–Velu ar fi primit suma de 995.370 lei, inculpatul Ștefancu Constantin – suma de 980.750 lei, inculpatul Corbu Liviu – suma de 395.450 lei, iar inculpatul Colpoș Costel – suma de 360.250 lei.
În același context, și pentru aceleași motive, procurorii anticorupție au dispus față de alți doi angajați din cadrul Regiei Naționale a Pădurii Romsilva, următoarele măsuri preventive:
– control judiciar față de inculpatul LEASCU ADRIAN, la data faptei șef district V Camenca din cadrul Ocolul Silvic Comănești Bacău), care ar fi pretins și primit suma totală de 63.750 lei.
În cazul inculpatului OLTEANU JANOS, șef district II Geamăna din cadrul Ocolului Silvic Comănești, care ar fi pretins și primit suma totală de 1.622.500 lei, procurorii anticorupție au sesizat Tribunalul Bacău cu propunere de luare a măsurii arestului la domiciliu. După ce propunerea a fost respinsă de instanța de judecată, procurorii au depus contestație, aflată în prezent în curs de judecare la Curtea de Apel Bacău. În prezent, inculpatul se află sub control judiciar.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul transmis de Direcția Națională Anticorupție.
Sursa: www.pna.ro
- România se face de râs în întreaga lume: Guvernul Ciucă-Ciolacu nu a fost în stare să repare podul către baza NATO de la CincuLa şase luni de la invadarea Ucrainei de către Putin, eforturile de a consolida regiunea Mării Negre au ridicat semne de întrebare cu privire la motivul pentru care această acţiune nu a fost iniţiată înainte, scrie Bloomberg, într-un comentariu intitulat ”NATO, în cursa pentru a contracara ameninţarea Rusiei, în punctul slab al Europei”, în care …
- Patruşev: Occidentul oscilează între război hibrid şi un conflict deschis cu MoscovaTările occidentale oscilează între un război hibrid şi un conflict armat deschis cu Moscova, consideră secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, citat de EFE şi Interfax. Nikolai Patrușev avertizează asupra unei catastrofe nucleare la Zaporojie „Evenimentele din Ucraina demonstrează că Occidentul încearcă să oscileze la limita între acţiuni hibride şi un conflict armat …
- Alina Mungiu-Pippidi: Și rușii au intrat în recesiune, dar sunt și în tabăra câștigătorilor pentru că ei vând petrol, gaze și din prețurile crescute își finanțează acest războiPreședintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, a precizat că sunt trei scenarii privind evoluția războiului dintre Federația Rusă și Ucraina. Politologul a mai spus că sunt semne foarte clare că în acest an nu se va întâmpla nimic decisiv și că niciuna dintre cele două părți nu poate să câștige ceva important. „Prin urmare …
- Legea AUR pentru ajutorul dat la naștere merge mai departe: să ajutăm familiile ce își doresc un copilLegea AUR pentru ajutorul dat la naștere merge mai departe: să ajutăm familiile ce își doresc un copil. România este țara care oferă ajutor la deces. Nu spunem că este rău, noi spunem doar că este bine să ajungă bani și la cei care au curajul să facă copii. AUR a depus un proiect de …
- România, un mare producător de vinuri la nivel mondial a ajuns să importe de trei ori mai mult decât exportăÎncă o dovadă că România e o ţară ce se „hrăneşte cu importuri“. România e al 13-lea cel mai mare producător de vin din lume, dar totuşi importă de trei ori mai mult decât exportă. România produce anual 4-4,5 milioane de hectolitri de vin, valoare ce poziţionează piaţa locală în top 15 cei mai mari …