În zona rurală a Italiei, acolo unde se află podgoriile renumite în toată lumea, situația este critică din cauza carantinei de două săptămâni instituite pentru persoanele care vin din România și Bulgaria, în perioada în care începe recoltarea.
Viticultorii spun că tot efortul de până acum și producția din acest an este în pericol, pentru că, în fiecare an, recoltarea se face cu ajutorul a aproximativ 100.000 de sezonieri români și 10.000 care vin din Bulgaria.
Ettore Prandini, președintele Coldiretti – Confederația Națională a Fermierilor – i-a trimis o scrisoare ministrului sănătății, Roberto Speranza, prin care îi solicită stabilirea de noi soluții pentru limitarea riscului reprezentat de coronavirus în ceea ce îi privește pe români, fără de care sezonul de recoltare în podgorii, care începe în august în regiunile sudice și se termină în noiembrie în nord, este compromis, potrivit Italia a Tavola.
Prandinii spune că fermierii sunt dispuși să suporte costurile testării pentru muncitorii care ar veni din România.
„Fără a aduce atingere nivelului actual de atenție pentru securitatea sănătății, cu care suntem de acord ca cetățeni și ca antreprenori, trebuie găsite soluții alternative pentru a evita compromiterea efortului depus în acest an agricol. Companiile noastre și-au arătat imediat disponibilitatea de a-și asuma toate costurile legate de testarea lucrătorilor străini, pentru a le oferi posibilitatea de a participa la operațiunile de recoltare, în mod evident, în cazul unui rezultat negativ”, spune Ettore Prandini în scrisoarea adresată ministrului Sănătății.
El propune adoptarea unei ordonanțe pentru simplificarea procedurilor în cazul muncitorilor agricoli.
Sursa: www.digi24.ro
- ONU cere Rusiei şi Ucrainei să reia negocierile de pace, care se află într-un punct mortONU a îndemnat joi Rusia şi Ucraina să reia negocierile de pace, care se află într-un punct mort, în Turcia, bazându-se pe contactele avute pentru operaţiunile de evacuare de la Mariupol, relatează AFP. Operaţiunile de evacuare a civililor derulate în comun de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi ONU, dar şi predarea combatanţilor de la …
- Emmanuel Macron afirmă că vrea un ”aviz rapid” cu privire la cererea Republicii Moldova de aderare la UEPreşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că vrea ca Uniunea Europeană (UE) să dea un ”aviz rapid” cu privire la cererea Republicii Moldova de aderare la UE, după o întâlnire cu omologul său moldovean, Maia Sandu, la Paris, relatează Reuters. Preşedintele francez Emmanuel Macron a adăugat că riscul ca războiul dintre Ucraina şi Rusia să …
- Programul România analfabetă. Cum a ajuns bugetul educației la 2,4 % din PIB. „O să ajungem o țară la marginea istoriei”Guvernul a aprobat alocări de doar 2,4% din PIB pentru Educație în următorii 50 de ani, iar ăsta este un semnal de alarmă spun specialiștii din educație.În data de 4 mai, Guvernul a aprobat un document care prevede că de la 3,7%, cât a fost cheltuiala cu Educația în 2020, procentul va scădea la 2,4% …
- Moartea drepturilor omului sau noul „tratat pandemic”Ideea tratatului a devenit un proiect acceptat pentru un tratat internațional la 1 decembrie 2021, când 194 de membri ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au ajuns la un consens privind redactarea unui tratat care să întărească cooperarea între națiuni, în cazul unor viitoare pandemii (de unde și denumirea neoficială dar deja larg răspândită de …
- Turcia a informat NATO că se opune aderării Suediei și FinlandeiPreşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, joi, că a informat NATO cu privire la opoziția Turciei faţă de primirea Finlandei şi Suediei în alianța nord-atlantică. ”Noi le-am spus liderilor NATO că vom spune ‘nu’ cererilor Finlandei şi Suediei. Şi aceasta continuă să fie poziţia noastră”, a afirmat joi Erdogan la televiziunea de stat turcă …