Internațional

Opoziția de la Budapesta cere o anchetă europeană în privința presei din Ungaria

Președintele Partidului Socialist Ungar (MSZP), Bertalan Tóth, împreună cu europarlamentarul István Ujhelyi au adresat o scrisoare Centrului pentru pluralism și libertate în mass-media (CMPF), cu sediul la Florența, finanțat de Uniunea Europeană, din cauza situaţiei mass-mediei din Ungaria.

În scrisoarea adresată acestei organizații Tóth și Ujhelyi atrag atenția asupra faptului că presiunea economică și politică creată în jurul portalului Index.hu – care a condus la demisia întregii redacții – demonstrează situația presei libere din Ungaria, care este grav amenințată. Politicienii socialiști au cerut instituției Uniunii Europene ca, în funcție de posibilități, ”să elaboreze un raport amplu despre piața mass-mediei ungare și modul cum este influențată această piață pentru ca factorii de decizie europeni să aibă o imagine clară despre situația mass-mediei și despre controlul guvernamental exercitat în mod evident asupra mediei publice din Ungaria”.

Bertalan Tóth și István Ujhelyi au amintit că CMPF monitorizează sistematic situația presei în țările membre ale UE. Ultima oară instituția a elaborat un raport la solicitarea Comisiei Europene în legătură cu holdingul media înființat de anturajul FIDESZ. Acest raport a constatat că situația mass-mediei din Ungaria se deteriorează treptat, iar Fundația Centrală pentru Mass-Media înființată cu ajutorul și sub supravegherea guvernamentală este periculoasă din punctul de vedere al libertății și diversității presei.

Politicienii MSZP au precizat în scrisoarea lor că Uniunea Europeană trebuie să dea răspunsuri ferme la intervențiile constatate în piața mass-media din țările membre ale UE, motiv pentru care au propus o coordonare mai strânsă între instituțiile din acest domeniu.

Bertalan Tóth și István Ujhelyi au subliniat: ”Pentru ca UE să aibă un răspuns ferm este necesară dezvăluirea exactă și detaliată a situației mass-media din țările membre ale Uniunii Europene”. Ei au explicat că, din acest considerent, pledează pentru efectuarea unei verificări a situației mass-media din Ungaria de către instituția de la Florența, ”verificări ce pot reprezenta un instrument util în mecanismul european de monitorizare a statului de drept în contextul acțiunilor Guvernului Orbán care încalcă drepturile”.

„În Ungaria, puterea FIDESZ distruge mass-media independentă fără limite morale și legislative. Nu se tem să apeleze nici la mijloace economice și politice în interesul aducerii la tăcere a vocilor critice. După distrugerea ziarului Népszabadság, de mare triaj, acum la rând este cel mai accesat portal online, Index.hu. În spiritul solidarității noastre față de ziariștii independenți și al angajamentului nostru neclintit, asumat față de pluralismul mass-mediei, pledăm pentru întreprinderea demersurilor europene în această cauză”, se arată în scrisoarea semnată de politicienii MSZP.

Sursa: Nepszava

„Suntem cu voi în aceste clipe grele” – Cel mai mare ziar politic din Polonia a transmis un mesaj în limba maghiară ziariștilor Index.hu

”Ca de atâtea ori pe parcursul istoriei, din nou avem nevoie de solidaritatea polono-ungară în interesul apărării libertății și a democrației”, scrie redacția Gazeta Wyborcza. Redacția celui mai mare ziar independent din Polonia, a transmis în limba maghiară pe frontispiciul ediției de luni a publicației Gazeta Wyborcza un mesaj de încurajare și susținere a ziariștilor demisionari ai portalului Index.hu, informează portalul 444.hu.

Redacția Gazeta Wyborcza a transmis următoarele ziariștilor și redactorilor Index.hu:

”DRAGII NOȘTRI PRIETENI MAGHIARI! Ne revoltă profund atacul brutal lansat de putere împotriva Index.hu. Suntem cu voi în aceste clipe grele și vă admirăm pentru poziția fermă. Puterea autoritară amenință și aici, în Polonia, libertatea de exprimare. Ca de atâtea ori pe parcursul istoriei, din nou avem nevoie de solidaritatea polono-ungară în interesul apărării libertății și a democrației. Să fim solidari! Redacția Gazeta Wyborcza”.

Mesajul a fost publicat și în limba poloneză.

După cum se știe, vineri a dispărut portalul Index.hu, în forma sa cunoscută până acum. Ziariștii și redactorii portalului și-au dat demisia aproape fără excepție, după ce președintele Consiliului de Administrație, László Bodolai, l-a demis pe redactorul-șef al portalului, Szabolcs Dull. Pentru susținerea Index.hu și a libertății presei la sfârșitul acestei săptămâni, la Budapesta, a avut loc un protest de amploare.

Sursa: Nepszava 

 • A luat foc un tren de călători în gara Sinaia
  Un incendiu a izbucnit, joi seară, la un tren de călători în Gara Sinaia, iar 28 de persoane, între care doi minori, s-au evacuat. Un bărbat care a încercat să stingă focul a suferit arsuri la o mână. Trenul circula pe ruta Bucureşti Nord- Braşov. „Incendiu automotor tren de calatori în Gara Sinaia. În tren …
 • General rus: Războiul din Ucraina va dura între 5 și 10 ani
  ​General-colonelul Vladimir Șamanov, poreclit „măcelarul Ceceniei” chiar de către alți generali ruși, afirmă că „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei ar putea dura între 5 și 10 ani, relatează televiziunea rusească RBC. El le-a spus jurnaliștilor ruși că în Ucraina s-au păstrat multe universități militare înființate în perioada sovietică, câte una pentru aproape fiecare regiune, lucru care a …
 • Un deputat USR anunță că va pleca din partid împreună cu Cioloș
  Deputatul USR Andrei Lupu a declarat, joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că este printre cei care se gândesc să plece din USR. ”Eu sunt îngrijorat în mod real de felul în care arată USR în acest moment” a spus el precizând că s-a închis la vârf şi un număr restrâns …
 • Conversația lui Vladimir Putin cu Mario Draghi: ‘Federația Rusă este pregătită să exporte cereale și îngrășăminte’
  Rusia este gata să ajute la exportul de cereale și îngrășăminte în cazul în care sancțiunile împotriva sa sunt ridicate. Președintele rus Vladimir Putin a declarat acest lucru într-o conversație telefonică cu premierul italian Mario Draghi, a informat joi serviciul de presă de la Kremlin. Conversația a avut loc la inițiativa părții italiene, relatează agenția …
 • Începând de vineri doar mașinile cu numere de Ungaria vor putea alimenta la preț redus
  Numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra combustibili la preţurile plafonate de guvern, începând de vineri, în timp ce automobilele înmatriculate în străinătate vor cumpăra combustibili la preţurile pieţei, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, transmite MTI. În condiţiile în care preţurile la combustibili în Ungaria sunt cele …

Back to top button