InternaționalȘtirile 60m.RO

După un deceniu de cooperare și promisiuni de investiții și dezvoltare a infrastructurii, China pierde Estul Europei

China pierde teren în Europa de Est, la un deceniu de la lansarea inițiativei „17+1”, în contextul în care nu a reușit să își respecte promisiunile referitoare la investiții și dezvoltarea infrastructurii pentru a stimula economiile regionale. De asemenea, controversata lege a securității din Hong Kong a contribuit la acest deznodământ, scrie The Conversation.

Bulgaria a devenit cea mai recentă țară din Europa Centrală și de Est (CEE) care a dat dovadă de ostilitate față de China, după ce prim-ministrul bulgar Boïko Borisov a susținut că o serie de imagini compromițătoare au fost obținute de către adversarii săi cu ajutorul unei drone furnizate de guvernul chinez.

Bulgaria nu este singura țară din regiune care are ezitări în privința Chinei. În Republica Cehă, consiliul municipal din Praga și-a anulat relația de înfrățire cu Beijingul în octombrie 2019, în favoarea unui parteneriat cu Taipei. Președintele Senatului a anunțat apoi planul de a vizita Taiwanul în august, sfidând China.

În mai, ministrul de Externe lituanian a cerut ca Taiwanul să fie reintegrat în Organizația Mondială a Sănătății. În aceeași lună, oficialii CEE s-au numărat printre semnatarii unei scrisori de protest față de introducerea de către China a legislației de securitate națională pentru Hong Kong.

Inițiativa „17+1” a fost lansată în aprilie 2012 la Varșovia, în cadrul unei întâlniri dintre premierul chinez de atunci, Wen Jiabao, și reprezentanții a 16 țări CEE, între care 11 state membre ale UE.

Back to top button