InternaționalȘtirile 60m.RO

Proteste anti-Kremlin în Khabarovsk: „Urâm Moscova!”

Pentru al treilea sfârșit de săptămână consecutiv, zeci de mii de oameni din cele mai îndepărtate regiuni estice ale Rusiei au protestat împotriva arestării ex-guvernatorului regional Serghei Furgal. Neîncrederea lor față de Kremlin ar putea avea consecințe puternice.

Zahar Zaripov este indignat. „Cum poate încrederea lui Putin să fie mai importantă decât încrederea oamenilor?” Profesorul de matematică în vârstă de 36 de ani tocmai s-a întors de la demonstrație și cu greu se poate calma. „Guvernatorul nostru a fost demis de Putin, pentru că se presupunea că și-a pierdut acesta încrederea în el. Dar cum rămâne cu încrederea noastră? Noi am fost cei care l-am ales pe guvernator și nu pe Putin!”

Zaripov și soția sa, împreună cu fiica lor în vârstă de 5 ani, s-au alăturat celorlalți zeci de mii de alți protestatari din extrema de est a orașului Khabarovsk în acest weekend pentru a demonstra împotriva arestării guvernatorului , Sergei Furgal, la începutul acestei luni. Protestele au fost, de asemenea, în general împotriva politicii Kremlinului din regiune.

Protestele din week-end, se pare că sunt cele mai mari din ultimele săptămâni și au inclus scandări ca „Libertatea pentru Furgal”, „Aceasta este regiunea noastră” și „Pleacă Putin!”.

Pe 9 iulie, Furgal a fost arestat, în direct, în fața camerelor și dus la Moscova, unde a fost plasat în arest preventiv. Politicianul este acuzat că a fost implicat într-o serie de crime în urmă cu 15 ani, dar a negat acuzațiile.

Furgal consideră arestarea și scoaterea sa din funcție de către Putin ca fiind motivată politic. Fostul guvernator aparține partidului de opoziție LDPR, condus de populistul ultraconservativ Vladimir Zhirinovsky, și a câștigat alegerile în urmă cu doi ani cu aproape 70% din voturi, învingând candidatul susținut de Kremlin. Zaripov consideră înlăturarea lui Furgal ca o încercare clară a Kremlinului de reduce la tăcere opoziția.

Furgal pare a fi popular în regiune. „Cel puțin a făcut ceva pentru noi, spre deosebire de alți politicieni”, spune Zaripov despre fostul guvernator. „În mod normal, guvernanții sunt trimiși în regiune din Moscova. În cele mai bune cazuri, vorbesc cu primarii sau reprezentanții, dar niciodată cu alegătorii. Dar Furgal a fost diferit. El ne-a ajutat.”

În cei doi ani în funcție, a adăugat Zaripov, Furgal a călătorit în extremitatea estică și a rezolvat o mulțime de probleme acumulate de la căderea Uniunii Sovietice.

Cu toate acestea, mai mult decât orice, este modul în care oficialii guvernamentali s-au ocupat de politicianul ales ce l-a atras pe Zaripov și alte mii de protestatari în stradă. Ei văd arestarea sa din fața presei presă în lumina zilei, ca un act de despotism pur al oficialilor din Moscova și o insultă publică la adresa alegătorilor, precum și o mișcare care îi demonizează pe cei care locuiesc departe de capitala Rusiei.

Potrivit analistului politic independent Ilya Graschenkov, Kremlinul nu a prevăzut consecințele arestării spectaculoase ale lui Furgal. Într-un interviu acordat DW.com, Graschenkov evidențiază mentalitatea unică a locuitorilor din estul Rusiei: „Acestea sunt proteste împotriva Moscovei și împotriva presiunii grele pe care Kremlinul o exercită în mod tradițional asupra politicienilor locali. Elitele locale se tem pentru viața lor și în acest caz, manifestă solidaritate cu oamenii de rând, care se simt trădați”.

Mai mult, analistul consideră că Khabarovsk este pur și simplu prea departe de Moscova. Peste 9.000 de kilometri separă cele două orașe. „Aproape nimeni din regiune nu a fost la Moscova. Pentru mulți, Moscova se află mai departe din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere mental decât vecini precum China, Coreea de Sud sau Japonia. Ei văd că vecinii lor direcți se află într-o situație economică mai bună și astfel se orientează ei înșiși mai mult spre ei decât spre Moscova”, spune Graschenkov.

Există, de asemenea, motive pragmatice pentru care oamenii din Khabarovsk nu vorbesc frumos de Moscova și Kremlin, explică Zaripov, care vine dintr-un oraș mic de la marginea cea mai estică a regiunii și se întâmplă să fie în capitala provinciei în acest weekend. „Urâm Moscova. Această ură a început cu interdicția pentru mașinile care aveau volanul pe dreapta, pe care obișnuia să ni se permită importul ieftin din Japonia. Acum trebuie să plătim tarife ridicate. De la această interdicție a mașinilor japoneze ieftine, nivelurile de sprijin popular pentru guvernul central au scăzut.”

Back to top button