EconomieȘtirile 60m.RO

Programul ”Noua Casă” va aduce profituri în domeniul construcțiilor

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Cristian Păun, a declarat duminică că programul ”Noua Casă” este o oporrtunitat atât pentru cei care doresc să-și achiziționeze o casă cât și pentru cei care activează în domeniul construcțiilor.

„A venit acest Program „O nouă casă” care aduce câteva elemente importante. Ne-am plâns tot timpul că s-au construit tot felul de apartamente prin „Prima Casă” în câmp, fără conexiune la infrastructură. De acum înainte, dacă vrei să intri în program ca şi constructor cu un proiect trebuie să vii să arăţi că ai lucruri clare. Deci, se dă garanţie într-un procent mai mare acelei locuinţe pe care tu o cumperi cu aceşti constructori care dovedesc nişte lucruri. Eu spun că nu e neapărat rău. De cele mai multe ori, România stă destul de prost la avizele de construcţii, autorizaţii şi tot ce înseamnă birocraţia statului. E clar că se măreşte valoarea pentru care se acordă garanţia. Nu am făcut altceva decât să ajustăm puţin preţurile la ceea ce întâmplă în momentul de faţă în zona imobiliară. Cea mai mare garanţie o obţii prin acel constructor aflat în program. Apoi, dacă îţi cumperi o casă nouă şi abia în final dacă vei cumpăra o altă casă mai veche. Practic, se pune în faţă şi ideea de a fi o casă nouă şi de preferabil o casă care să aibă toate lucrurile în spate setate”, a arătat președintele FNGCIMM.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumenteaza programe guvernamentale destinate relansarii economice, dezvoltarii mediului de afaceri, precum si crearii si sustinerii de locuri de munca, functionand ca o societate comerciala pe actiuni, cu actionar unic statul roman, sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a Romaniei.

„Un alt element de noutate care vine cu acest program este că se acordă garanţii şi pentru creditarea companiei care construieşte, tocmai pentru a mai reduce din această presiune a dezvoltatorilor care îşi bazează finanţarea pe bancă şi pe clientul lui. Poate fi un program care, în criză, poate produce nişte beneficii pentru sectorul construcţiilor, pentru cei care vor să-şi ia o casă. Să nu uităm că, totuşi, România aşa cum arată ea în momentul de faţă are un PIB în care sectorul construcţiilor este important”, a apreciat Cristian Păun.

„Prin programul „Noua Casă” se vor acorda două categorii de credite pentru locuinţe noi (prin locuinţă nouă se înţelege orice locuinţă, recepţionată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum şi locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) respectiv : 1) credite de până la 140.000 de euro pentru care se percep un avans de 15% şi se acordă o garanţie în nume şi cont stat în valoare de 60%; 2) şi credite de până la 70.000 de euro cu un avans de 5% şi o garanţie în nume şi cont stat de 50%”, transmite agerpres.ro.

Back to top button