SUA și Rusia se reunesc după șapte ani pentru a discuta despre securitate în spațiu
O delegație a SUA se va întâlni cu oficialii ruși pe 27 iulie pentru a discuta despre securitate în spațiu pentru prima dată în șapte ani, pe fondul alarmei de la Washington cu privire la testarea recentă a unei arme anti-satelit de către Moscova, informează dpa.
Întâlnirea este programată să aibă loc la Viena, cu prilejul următoarei runde de discuții SUA-Rusia privind controlul armelor nucleare, a declarat Departamentul de Stat, într-o declarație din 24 iulie. Ultima întâlnire bilaterală între Rusia și Statele Unite cu privire la securitatea spațială a avut loc în 2013.
„Speranța noastră este că această întâlnire ne va permite să explorăm modalități de creștere a securității și stabilității în spațiul exterior, precum și de a avansa cauza dezvoltării normelor de comportament responsabil”, a declarat secretarul adjunct pentru securitate internațională și neproliferare, Christopher Ford, într-o conferință de presă.
Ford a asociat scopul dialogului spațial SUA-Rusia cu încercările de a crea reguli de comportament acceptabile în spațiul cibernetic.
Cu o zi înainte, Statele Unite și Marea Britanie au acuzat Rusia că a testat o armă anti-satelit în spațiu pe 15 iulie, însă Moscova a negat acuzația, descriind evenimentul drept o inspecție a unui satelit de către altul și a spus că Washingtonul și Londra se angajează în retorica anti-Rusia.
Cu toate acestea, Statele Unite și Marea Britanie au acuzat faptul că un satelit rus a lansat un proiectil pe care Ford l-a descris drept echivalentul spațial al „unui glonț”. De asemenea, potrivit oficialului american, Rusia ar fi efectuat un prim astfel de test în 2017.
Mai mult, Ford a acuzat Rusia și China că au introdus noi arme anti-satelit „pentru a pune în pericol serviciile spațiale ale SUA și aliaților” și a spus că Moscova dezvoltă astfel de arme „într-un ritm foarte rapid”. Rusia, în schimb, a acuzat Statele Unite că își dezvolta propriul program de arme spațiale.
Obiectele din spațiu se mișcă cu viteză rapidă, ceea ce înseamnă că orice coliziune între un proiectil mic și satelit va cauza daune majore, a explicat Ford, punctând faptul că sateliții sunt critici nu numai pentru apărare, ci pentru multe aspecte ale vieții de zi cu zi și distrugerea lor ar putea provoca perturbări majore. În acest context, oficialul american consideră necesar să se dezvolte reguli de conduită acceptate, altfel există riscul ca lucrurile „să iasă din mână”.
Statele Unite au organizat, de asemenea, întâlniri bilaterale privind securitatea spațială cu China, a mai precizat Ford. El a spus că întâlnirile de securitate spațială în viitor ar putea fi trilaterale sau ar putea include chiar și mai multe țări.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Un accident feroviar a avut loc în Gara CFR Galaţi: Patru persoane au fost răniteUPDATE 20:59 – În urma evenimentului au rezultat 4 victime:-mecanicul trenului picior accidentat, -călătorul descarcerat accidentat la membrul drept inferior, -conductoarea a fost în stop cardio-respirator, dar a fost resuscitată -conductorul accidentat la membrul drept superior și traumatism la cap, toți transportați cu SMURD la spital. UPDATE 20:56 Ce spune CFR „CFR Călători informează că …
- De ziua lor, poliţiştii au dat amenzi de peste 3 milioane leiZiua de 25 martie este Ziua Poliției Române, dar angajații MAI nu au sărbătorit, ci au muncit. În ultimele 24 de ore, angajaţii MAI au intervenit la 4.226 de evenimente, 2.632 fiind circumscrise menţinerii ordinii publice, iar 1.594 circumscrise situaţiilor de urgenţă, arată Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, poliţiştii şi jandarmii au constatat 8.839 abateri de …
- VIDEO: Ca la război! Ciocniri violente între polițiști și manifestanți în vestul FranțeiCiocniri au avut loc sâmbătă, în vestul Franţei, între poliţişti şi manifestanţi care se opun construirii unui rezervor mare de apă destinat irigaţiilor agricole relatează Reuters. Mii de manifestanţi s-au adunat la locul viitorului rezervor, în districtul rural Sainte-Soline, unde o manifestaţie asemănătoare, în octombrie, s-a soldat cu răniţi. Protestatarii au defilat sâmbătă, în pofida unei interziceri …
- Ministrul Culturii va cere repatrierea tabloului lui Pollock, dacă se confirmă autenticitatea și legătura cu Nicolae CeaușescuDouă grupuri de experți bulgari ar fi confirmat autenticitatea tabloului recent descoperit la Sofia, de Jackson Pollock, și că există dovezi că acesta ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. Ministrul Culturii a precizat că a avut o discuție cu ministrul bulgar al Culturii privind situația tabloului presupus a fi al …
- VIDEO: Un avion Tarom a aterizat de urgență, după ce pilotul a leșinat„Compania TAROM informează că din cauza unei urgenţe medicale a unuia dintre membrii echipajului de comandă, aeronava care efectua zborul RO 7673 pe ruta Timişoara-Hurghada a efectuat o aterizare de urgenţă, conform procedurilor standard în astfel de situaţii”, potrivit comunicatului de presă al companiei. Compania menţioneză că la bord se aflau 184 de pasageri, iar …