Știrile 60m.RO

Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”

Israelul susține că armistițiul cu Hamas ar putea fi extins cu încă cinci zile, după ce deja a fost prelungit cu 48 de ore. Dar, marți, beligeranții s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului.

Pe de altă parte, alți zece ostatici israelieni au fost eliberați în urmă cu puțin timp la schimb cu 30 de deținuți palestinieni.

Cei care au scăpat din iadul din Gaza au povestit cum teroriștii i-au ținut în camere „sufocante”, nu i-au lăsat să se spele șapte săptămâni și uneori așteptau și o oră până să li se permită să meargă la toaletă.

Hamas a predat, azi-noapte, 11 ostatici israelieni – două mame împreună cu nouă copii și adolescenți – răpiți toți din același kibuț – Nir Oz, locul unuia dintre mascarele cumplite din 7 octombrie.

A fost filmat momentul când Eitan, un băiețel de 12 ani, și-a îmbrățișat mama după ce a fost eliberat din captivitate.

Deborah Cohen, mătușa lui Eitan: Hamas l-a obligat să vadă filmul ororilor…

Reporter: Filmul masacrelor din 7 octombrie?

Deborah Cohen, mătușa lui Eitan: Da. De fiecare dată când un copil plângea, îl amenințau cu o armă, ca să tacă.

Ido Dan, o rudă a lui Sahar (16 ani) și Erez (12 ani) Kalderon: „Sahar, în vârstă de 16 ani, și Erez, în vârstă de 12 ani, au fost eliberați de către Hamas și tocmai au aterizat pe acoperișul acestui spital cu un elicopter militar. Suntem plini de bucurie și fericire, dar în același timp suntem foarte îngrijorați pentru tatăl lor, verișorul meu, Ofer Kalderon, care încă este în captivitate”.

De altfel, toți tații acestor copii sunt în continuare în captivitate, în Gaza.

Prof. Dror Mandel, directorul spitalului Dana-Dwek Children’s Hospital din cadrul centrului medical Ichilov: „Copiii și mamele care au fost aduși aici sunt în stare stabilă din punct de vedere medical, dar vom continua cu evaluarea lor medicală. În acest moment, sunt împreună cu familiile lor într-un mediu protejat”.

Orya, Ofry și Yuval, trei fratiori eliberați duminică și aflați de atunci la un centru medical au primit în marți dimineață o vizită mult așteptată a cățelului lor. Familia știa că nimic nu i-ar face mai fericiți decât să-l vadă pe Rodney.

Ca parte a acordului de armistițiu, Israelul a eliberat – tot azi-noapte – 33 de deținuți palestinieni. Printe ei și această adolescentă de 16 ani. Nofuz a fost – se pare – cea mai tânără fată deținută într-o închisoare isrealiană. S-a întors la familia ei, după doi ani petrecuti după gratii.

Între timp, au aparut noi detalii despre perioada în captivitate a unora dintre ostaticii reveniți acasă.

O bunică a fost închisă aproape 50 de zile, în aceeași încăpere, cu fiica și nepotul ei, loalaltă cu alți ostatici.

Ruti Munder, ostatica israeliană eliberată în vârstă de 78 de ani: „(Ținuți) într-o cameră sufocantă, nu ne permiteau să tragem niciodată draperiile, nu era voie, doar să întredeschidem fereastra, din când în când, cât să intre puțin aer. A fost foarte dificil. Am dormit pe scaune, fără saltea. Ne-am acoperit cu un cearceaf. Atât aveam. Dar nu toți cei închiși acolo aveau cu ce să se învelească”.

Matthew Chance, CNN: V-a spus dacă a fost ținută într-un tunel sau într-o pivniță?

Merav Raviv, ruda unui fost ostatic: Au dus-o în diferite locuri. Nu știe exact unde au ținut-o, pentru că îi tot mutau dintr-un loc în altul, dar erau toți împreună, toți trei au fost tot timpul împreună. Mi-a spus că, dacă voiai să mergi la toaletă, trebuia să bați la ușă și abia după o oră și jumătate, sau două ore, deschideau ușa și puteai să mergi la toaletă. Nu au fost bătuți sau torturați.

Eyal Nouri, nepotul unui ostatic eliberat: „Aveau lumină doar două ore pe zi. Primeau doar orez și ceva fasole la cutie, pe care încercau să o evite ca să nu aibă de dureri de stomac. Nu mai vorbim că nu au avut acces la utilități obișnuite, precum dușurile. Nu au mai făcut duș de șapte săptămâni”.

Armistițiul inițial, care a început vinerea trecută, a fost prelungit până joi dimineață. La negocierile pentru perioada de extindere, beligeranții au convenit ca, astazi si mîine, să fie eliberați câte 10 ostatici israelieni. Și în schimbul fiecărui israelian care revine din Gaza, să fie lăsași liberi câtre trei deținuți palestinieni.

Dar Hamas susține că nu îi deține pe toți captivii din Fâșia Gaza și că unii sunt în mâinile altor grupări cum ar fi Jihadul Islamic. Iar asta ar complica eforturile pentru eliberarea celor mai vulnerabili.

Pe de altă parte au fost semnalate schimburi de focuri în Gaza, iar în apropierea trupelor israeliene au fost detonate dispozitive explozive. Hamas și Israel s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului, dar ambele părți susțin că sunt decise să repecte armistițiul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button