CCR a găsit neconstituţionale mai multe prevederi legate de metodele de supraveghere folosite de autorităţi în cursul urmăririi penale. În motivarea deciziei, judecătorii Curţii arată că urmărirea tranzacţiilor unei persoane poate încălca drepturi şi libertăţi.
În motivarea deciziei 421/2020, judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) arată că obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane aflate în faza urmăririi penale se caracterizează printr-un grad ridicat de intruziune în viaţa privată, motiv pentru care poate duce la încălcarea unor drepturi şi libertăţi ale persoanei.
Tocmai de aceea, persoanele vizate de aplicarea unei asemenea metode de supraveghere trebuie să poată contesta măsura, motiv pentru care se impune „o obligaţie pozitivă din partea statului ce are ca obiect reglementarea, în cadrul legislaţiei interne, a unui <recurs efectiv> care să permită înlăturarea eventualei încălcări a drepturilor şi a libertăţilor fundamentale”.
„Nu poate fi reţinută nici susţinerea reprezentantului Ministerului Public consemnată în încheierea de sesizare, în sensul că solicitarea de informaţii privind tranzacţiile financiare nu constituie o ingerinţă în viaţa personală. Dimpotrivă, tranzacţiile financiare ale unei persoane sunt de natură a oferi date despre încasările, plăţile, achiziţiile de bunuri şi servicii pe care o persoană le face cu titlu obişnuit sau doar în anumite perioade de timp, informaţii inclusiv cu privire la sănătatea (dacă ne gândim la servicii cu caracter medical) sau, cum este cazul în speţă, cu privire la localizarea persoanei la un moment dat”, argumentează judecătorii CCR.
Prin decizia amintită, CCR a hotărât că imposibilitatea de a contesta modul în care anchetatorii obţin date privind tranzacţiile financiare este neconstituţională. Sesizarea a fost formulată la CCR de către instanţa supremă, în urma unui proces deschis de judecătorul Horaţius Dumbravă.
În cursul urmăririi penale, procurorul poate cere supravegherea tehnică pentru cel mult 30 de zile, aceasta fiind dispusă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul solicitant.
Potrivit Codului de procedură penală, procurorul poate executa supravegherea tehnică sau poate cere unui organ de cercetare penală să o realizeze. Constituie metode speciale de supraveghere sau cercetare următoarele:
– interceptarea comunicaţiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanţă;
– accesul la un sistem informatic;
– supravegherea video, audio sau prin fotografiere;
– localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice;
– obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane;
– reţinerea, predarea sau percheziţionarea trimiterilor poştale;
– utilizarea investigatorilor sub acoperire şi a colaboratorilor;
– participarea autorizată la anumite activităţi;
– livrarea supravegheată;
– obţinerea datelor de trafic şi de localizare prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.
Dintre toate acestea, obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane a făcut obiectul analizei CCR, decizia urmând să devină obligatorie odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
În ceea ce priveşte infracţiunile pentru care se poate dispune supravegherea tehnică, cele mai întâlnite au legătură cu securitatea naţională, traficul de droguri sau de persoane, spălarea de bani, şantajul, violul, evaziunea fiscală şi corupţia.
Sursa: www.mediafax.ro
- Zelenski: „Există lucruri de discutat cu Putin. Ne vrem vieţile înapoi”Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar trebuie să înfrunte realitatea că acest lucru va fi necesar pentru a se pune capăt războiului, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters. „Există lucruri de discutat cu liderul rus. Nu spun că oamenii sunt nerăbdători să vorbească cu el, dar …
- Lavrov acuză Occidentul de „un război total” împotriva Rusiei, care va dura „mult timp”Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov denunţă vineri ”un război total” al Occidentului împotriva Rusiei şi estimează că acesta urmează să dureze ”mult timp”, relatează AFP. ”Occidentul a anunţat un război total împotriva noastră, împotriva întregii lumi ruse”, denunţă el într-o reuniune cu oficiali din regiuni ruseşti. ”Putem spune cu certitudine că această situaţie este …
- Bilanț PSD – Mîndri de rahatul făcut!Marcel Ciolacu s-a grăbit să iasă în față, să își prezinte palidele performanțe, ca să nu zic inexistentele, după o perioadă de 6 luni. S-a grăbit să-și etaleze ”succesurile” (ca un Ebba masculin și pofticios), care succesuri nu-s decît fonfleuri politice și năstrușnicii economice, notează Cornel Nistorescu pentru Cotidianul.ro. Spre uimirea partidului, marea performanță a …
- VIDEO Rușii sufocă apărarea ucraineană prin forță brută: Armata roșie folosește cele mai grele arme non-nucleare în DonbasConsilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a spus vineri, pe Twitter, că Rusia folosește cele mai grele arme non-nucleare în estul Ucrainei și a cerut țărilor NATO să trimită de urgență sistem de lansare de rachete multiple (MLRS), aceste echipamente militare fiind vitale pentru ca apărarea ucraineană să poată contrabalansa superioritatea Rusiei în ceea ce priveşte …
- Andrei Ohaci (AUR), critici dure la adresa lui Radu Mihaiu, primar al Sectorului 2 din București: Și-a creat o majoritate confortabilă ca să gireze ilegalitățiAndrei Ohaci, liderul Alianței pentru Unirea Românilor – Sector 2, critică dur echipa Primăriei Sector 2, care a comis o serie de ilegalități sub conducerea lui Radu Mihaiu (USR). Curtea de Apel București a decis că sute de hotărâri de consiliu au fost adoptate ilegal de tandemul PNL – USR PLUS. Potrivit informațiilor, USR a …