Țările Uniunii Europene au dat undă verde pentru adoptarea de sancțiuni împotriva serviciului de informații militare al Rusiei – GRU – și împotriva unor entități chineze și nord-coreene acuzate de atacuri cibernetice produse în ultimi ani. Decizia a fost luată la nivelul ambasadorilor celor 27 de state membre UE, au declarat pentru surse diplomatice pentru Radio Europa Liberă.
Diplomații statelor membre s-au pronunțat pentru înghețarea conturilor pe care le pot avea în Uniunea Europeană GRU, compania chineză de cercetare și dezvoltare de tehnologii Tianjin Huaying Haitai și firma nord-coreeană, Chosun Expo.
Aceste entități și șase cetățeni chinezi și ruși, împotriva cărora sunt propuse restricții de circulație, s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice WannaCry, NotPetya și Cloud Hopper, care au vizat țări din Uniunea Europeană și din alte regiuni ale lumii.
Aceste sancțiuni adoptate sunt primele astfel de măsuri punitive asumate de Uniunea Europeană după preluarea de către Germania a președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene.
De altfel, Germania a făcut o propunere oficială în acest sens, săptămâna trecută, la 13 iulie.
Sancțiunile urmează a fi adoptate definitiv până la sfârșitul lunii iulie și vor fi primele bazate pe un regim nou, introdus de Uniunea Europeană anul trecut pentru a contracara crimele cibernetice.
Baza acestui set de sancțiuni stă într-o decizie adoptată în 2017 de Consiliul Uniunii Europene, care a elaborat un cadru pentru un răspuns comun al UE la activitățile cibernetice dăunătoare, cunoscut sub denumirea de „Setul de instrumente pentru diplomația cibernetică a UE”.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- George Simion, anunț pentru tineri: Ești elev sau student? Hai în ParlamentGeorge Simion a făcut un anunț inedit: elevii din ultimul an de liceu și tinerii studenți, din țară și de peste hotare, au ocazia să participe la un program de inițiere în activitățile din Parlament. Alianța pentru Unirea Românilor organizează în perioada 1 iunie – 31 august 2022 un program inițiere în activitățile din Parlament pentru studenți …
- Senatorul Călin Matieș i-a transmis personal președintelui Ungariei: Transilvania a fost, este și va fi mereu româneascăSenatorul Călin Matieș s-a dus sâmbătă peste președintele Ungariei, Katalin Novak, aflată în centrul istoric din Alba Iulia la dezvelirea statuii princepelui transilvănean Gábor Bethlen și i-a dăruit acesteia un buchet de flori și un tricolor. Senatorul i-a transmis că Transilvania a fost, este și va fi mereu românească. Senatorul de Alba a scos un …
- Șeful „Grupului Mozart”: Puțini din armata SUA au experimentat intensitatea cu care luptă ucraineniiPe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina se apropie de trei luni, Moscova nu a reușit să-și atingă niciunul dintre obiectivele sale principale. Forțele ruse au suferit înfrângeri umilitoare și pierderi mari și acum își concentrează eforturile pe o parte mult mai mică a estului Ucrainei. De când invazia Rusiei a început pe 24 februarie, …
- Jurnalistul Adelin Petrișor și-a dat demisia de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postuluiJurnalistul Adelin Petrișor a anunțat pe blogul personal că a demisionat de la Euronews România, invocând motive care „nu sunt dramatice”. „Motivele nu-s dramatice, dar mă privesc doar pe mine şi pe cei din conducerea staţiei. Cum sunt tot felul de ”prieteni” care abia aşteaptă să inventeze spun totuşi că nu a fost vorba de …
- Parlamentul European: Datoriile externe ale Ucrainei ar putea fi șterseParlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită UE să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei, precum și să confiște activele înghețate ale oligarhilor ruși. Parlamentul European a solicitat confiscarea bunurilor oligarhilor ruși înghețați în UE și impunerea de sancțiuni împotriva europenilor, care se află încă în consiliile de administrație ale …