Știrile 60m.RO

Premieră: UE permite adoptarea de sancțiuni împotriva serviciului de informații militare al Rusiei

Țările Uniunii Europene au dat undă verde pentru adoptarea de sancțiuni împotriva serviciului de informații militare al Rusiei – GRU – și împotriva unor entități chineze și nord-coreene acuzate de atacuri cibernetice produse în ultimi ani. Decizia a fost luată la nivelul ambasadorilor celor 27 de state membre UE, au declarat pentru surse diplomatice pentru Radio Europa Liberă.

Diplomații statelor membre s-au pronunțat pentru înghețarea conturilor pe care le pot avea în Uniunea Europeană GRU, compania chineză de cercetare și dezvoltare de tehnologii Tianjin Huaying Haitai și firma nord-coreeană, Chosun Expo.

Aceste entități și șase cetățeni chinezi și ruși, împotriva cărora sunt propuse restricții de circulație, s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice WannaCry, NotPetya și Cloud Hopper, care au vizat țări din Uniunea Europeană și din alte regiuni ale lumii.

Aceste sancțiuni adoptate sunt primele astfel de măsuri punitive asumate de Uniunea Europeană după preluarea de către Germania a președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene.

De altfel, Germania a făcut o propunere oficială în acest sens, săptămâna trecută, la 13 iulie. 

Sancțiunile urmează a fi adoptate definitiv până la sfârșitul lunii iulie și vor fi primele bazate pe un regim nou, introdus de Uniunea Europeană anul trecut pentru a contracara crimele cibernetice.

Baza acestui set de sancțiuni stă într-o decizie adoptată în 2017 de Consiliul Uniunii Europene, care a elaborat un cadru pentru un răspuns comun al UE la activitățile cibernetice dăunătoare, cunoscut sub denumirea de „Setul de instrumente pentru diplomația cibernetică a UE”.

Sursa: www.caleaeuropeana.ro

Back to top button