EconomieȘtirile 60m.RO

Tarifele de transport al gazelor vor creşte anul viitor

Maria Mânicuţă, director pentru tarife de reţea energie electrică şi gaze naturale în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie a declarat marți că tarifele de transport al gazelor vor creşte anul viitor, după ce va fi dată în folosinţă conducta BRUA.

Problema este că nu  nu există deocamdată cantităţi de gaze care să fie transportate prin acest gazoduct.

„Anul acesta va fi dată în folosinţă conducta BRUA. În condiţiile în care nu am rezolvat încă problema investiţiilor din Marea Neagră, personal mă gândesc ce vom transporta prin această conductă. Mai ales că în paralel se dezvoltă prin Bulgaria o nouă conductă către partea vestică”, a declarat Maria Mânicuţă.

 Transgaz, compania are construieşte conducta BRUA, va începe de anul viitor să recupereze banii din tariful de transport al gazelor, prin urmare va creşte factura tuturor consumatorilor români.

„Ca atare, începând de anul viitor, în tarifele de transport al gazelor, Transgaz va începe să-şi recupereze investiţia, ceea ce va însemna o creştere a acestui tarif, în condiţiile în care nu vom avea un trafic de gaze. Sper să se găsească şi volume disponibile de gaze care să fie transportate prin această conductă, astfel încât povara acestei investiţii să nu fie doar a consumatorilor români, ci să existe şi companii care să transporte gaze”, a precizat directorul ANRE.

Costul investiției conductei BRUA este de 480 de milioane de euro iar acestea vor fi recuperate timp de 40 de ani.

„Sunt convinsă că până la urmă BRUA va fi utilizată, dar în viitorul foarte apropiat există un oarecare risc”, a adăugat Mânicuţă fiind citată de agerpres.ro.

Comisia Europeană a declarat proiectul ca fiind de importanţă strategică.

Back to top button