Internațional

Raport oficial: Guvernul britanic a închis ochii la intervenția Rusiei în referendumul pentru Brexit

Guvernul britanic nu a luat în calcul interferențele și implicarea Rusiei în alegerile sale și a ignorat mai multe campanii ale Kremlinului în timpul referendumului pentru Brexit, se arată într-un raport oficial prezentat Camerei Comunelor de Comitetul Parlamentului Britanic pentru Securitate și Informații, citat de CNN.

Serviciile de informații britanice au fost tulburate de amenințările teroriste de după atacurile de la 11 septembrie și nu au acordat suficientă atenție încercărilor Rusiei de a obține influență în Regatul Unit, țară pe care Rusia o consideră una dintre principalele ei ținte de spionaj, se arată în raport.

Politicienii britanici au permis oamenilor de afaceri ruși cu legături strânse la Kremlin să obțină influență și acces în cercurile politice din Londra și să folosească capitala britanică drept „centru de spălare de bani” pentru sume obținute ilicit.

„Instituții culturale, firme de PR, grupuri politice și chiar agenții imobiliare au devenit fără să realizeze servitori ai statului rus”, se mai arată în raport. În el se concluzionează că „influența rusească a devenit ceva normal în Regatul Unit, iar guverne succesive au permis oligarhilor ruși și banilor lor să pătrundă în societatea britanică și să aibă acces la favoruri economice și politice”.

Descoperirile vin la finalul unei investigații de opt luni în ce privește influența rusească în politica britanică și în viața publică a Regatului. Raportul a fost întârziat de alegerile parlamentare generale de la sfârșitul anului trecut.

Cum a ignorat guvernul britanic probabila implicare a Rusiei în referendumul pentru Brexit

Și referendumul pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană din 2016 a ajuns din nou în centrul atenției în societatea britanică pe fondul ieșirii la suprafață a informațiilor din raport.

Într-una din secțiunile sale cheie, guvernul britanic este acuzat că a eșuat în a realiza o investigație asupra interferențelor Kremlinului în campania pentru referendumul Brexit din 2016: „Nu ne-a fost furnizată nicio evaluare post-referendum a încercărilor Rusiei de a se implica în alegeri. Această situație contrastează evident cu situația din Statele Unite în care a existat o evaluare oficială a comunității de informații în ceea ce privește interferența rusească în alegerile prezidențiale din 2016. Ea a apărut la două luni de la scrutin iar un sumar neclasificat a fost făcut public”.

În raport se arată că serviciile de informații britanice nu au perceput securitatea alegerilor ca fiind parte a rolului lor pentru că s-au temut că această problemă este mult prea sensibilă. Unul dintre membrii comitetului, Stewart Hosie, a declarat pentru presă că guvernul britanic s-a temut că de ce ar putea ieși la iveală după o astfel de investigație.

Boris Johnson, acuzat că a încercat să ascundă conținutul raportului

Premierul britanic, Boris Johnson, a fost acuzat de mai multe ori că a blocat publicarea raportului înainte de alegerile parlamentare de la sfârșitul anului trecut, scrutin în care Partidul Conservator pe care îl conduce a obținut o victorie categorică în fața laburiștilor.

Politicieni ai opoziției au acuzat guvernul că a mușamalizat interferența rusească pentru că ar fi putut ridica semne de întrebare asupra validității referendumului în care a fost votată ieșirea Regatului din Uniunea Europeană.

Mulți dintre cei care fac parte din echipa guvernamentală a lui Boris Johnson și premierul însuși au fost parte a campaniei pentru Brexit în 2016, inclusiv principalul său consilier, Dominic Cummings. De atunci au existat numeroase acuzații că aceștia au păcălit și înșelat publicul în legătură cu numeroase subiecte legate de Brexit și imigrație, iar posibilele alegații că Rusia a susținut tabăra pro-Brexit ar fi însemnat lovituri dure pentru guvern. 

Sursa: www.digi24.ro

 • Un accident feroviar a avut loc în Gara CFR Galaţi: Patru persoane au fost rănite
  UPDATE 20:59 – În urma evenimentului au rezultat 4 victime:-mecanicul trenului picior accidentat, -călătorul descarcerat accidentat la membrul drept inferior, -conductoarea a fost în stop  cardio-respirator, dar a fost resuscitată -conductorul accidentat la membrul drept superior și traumatism la cap, toți transportați cu SMURD la spital. UPDATE 20:56 Ce spune CFR „CFR Călători informează că …
 • De ziua lor, poliţiştii au dat amenzi de peste 3 milioane lei
  Ziua de 25 martie este Ziua Poliției Române, dar angajații MAI nu au sărbătorit, ci au muncit. În ultimele 24 de ore, angajaţii MAI au intervenit la 4.226 de evenimente, 2.632 fiind circumscrise menţinerii ordinii publice, iar 1.594 circumscrise situaţiilor de urgenţă, arată Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, poliţiştii şi jandarmii au constatat 8.839 abateri de …
 • VIDEO: Ca la război! Ciocniri violente între polițiști și manifestanți în vestul Franței
  Ciocniri au avut loc sâmbătă, în vestul Franţei, între poliţişti şi manifestanţi care se opun construirii unui rezervor mare de apă destinat irigaţiilor agricole relatează Reuters. Mii de manifestanţi s-au adunat la locul viitorului rezervor, în districtul rural Sainte-Soline, unde o manifestaţie asemănătoare, în octombrie, s-a soldat cu răniţi. Protestatarii au defilat sâmbătă, în pofida unei interziceri …
 • Ministrul Culturii va cere repatrierea tabloului lui Pollock, dacă se confirmă autenticitatea și legătura cu Nicolae Ceaușescu
  Două grupuri de experți bulgari ar fi confirmat autenticitatea tabloului recent descoperit la Sofia, de Jackson Pollock, și că există dovezi că acesta ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. Ministrul Culturii a precizat că a avut o discuție cu ministrul bulgar al Culturii privind situația tabloului presupus a fi al …
 • VIDEO: Un avion Tarom a aterizat de urgență, după ce pilotul a leșinat
  „Compania TAROM informează că din cauza unei urgenţe medicale a unuia dintre membrii echipajului de comandă, aeronava care efectua zborul RO 7673 pe ruta Timişoara-Hurghada a efectuat o aterizare de urgenţă, conform procedurilor standard în astfel de situaţii”, potrivit comunicatului de presă al companiei. Compania menţioneză că la bord se aflau 184 de pasageri, iar …

Back to top button