Știrile 60m.RO

Muncim mult, dar suntem codaşii Europei la vacanţe. 54% dintre români nu îşi permit o vacanţă

Potrivit Eurostat, 54% dintre români nu îşi permit o vacanţă. Motive ar fi concepţia noastră despre concediu, lipsa banilor, workaholismul, ponderea mare de populaţie care trăieşte în mediul rural.

Ai renunţat măcar o dată la concediu din lipsa banilor? Sau ţi-ai refuzat zilele libere pentru a munci să faci o impresie bună şefului? Conform datelor Eurostat, şi la vacanţe suntem codaşi. 54% dintre români nu îşi permit nici măcar o vacanţă pe an. Adrian Hatos, sociolog, explică cum acest fenomen este încurajat subtil de cultura corporatistă şi de legislaţia muncii. Un alt motiv, spune el, ar fi conceptul de concediu la români, care înseamnă hoteluri, confort şi sume mari de bani, pe când străinii sunt mai interesaţi de vacanţe de tipul drumeţiilor pe munte, cu rulota sau cu cortul.

ADRIAN HATOS, sociolog: Românii sunt printre cei mai munciţi din Europa. Relaţiile de muncă în România sunt aşa structurate, la 30 de ani de capitalism, încât cel care îţi respectă timpul liber, are mai mici şanse de promovare decât cel care se autoexploatează. Românii se supraexploatează cu încurajarea subtilă şi a statelor şi a patronatelor. Cea mai mare sursă de venit la bugetul de stat este impozitul pe salarii.

Sursa: www.mediafax.ro

Back to top button