InternaționalȘtirile 60m.RO

Acordarea fondurilor europene este condiționată de respectarea statului de drept

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat marți la finalul summit-ului de la Bruxelles că liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au decis că acordarea fondurilor europene va fi condiționată de respectarea principiilor democratice şi ale statului de drept în acordul asupra măsurilor de relansare economică.

”Este prima dată în istoria Europei când bugetul este legat de obiective climatice şi de respectarea statului de drept pentru acordarea finanţărilor”, a afirmat Charles Michel.

La finalul summit-ului care a constat în patru zile şi patru nopţi de negocieri dificile, Ursula von der Leyen, preşedinta executivului comunitar explică: ”Comisia Europeană a propus un instrument pentru a lua măsuri cu majoritate calificată în cazul încălcării statului de drept. A fost luat un angajament foarte clar pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii şi a controla mai strict fondurile europene”.

Ungaria și Polonia sunt țările care au adoptat măsuri considerate că subminează normele juridice şi valorile democratice europene.

Conform articolului 7 al Tratatului privind Uniunea Europeană, UE are posibilitatea de a sancţiona un stat membru care nu respectă valorile fundamentale europene însă decizia trebuie să fie luată cu unanimitate.

Cele două țări au amenințat că se vor opune prin veto oricărei decizii de corelare întrefinanţare şi stat de drept însă în urma negocierilor s-a ajuns la un acord.

Un veto al lui Orban ar fi pus sub semnul întrebării ansamblului negocierilor asupra planului de relansare, care va fi dotat cu o capacitate de 750 miliarde euro, susţinut de viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.074 miliarde euro, notează agerpres.ro.

 

Back to top button