PoliticăȘtirile 60m.RO

80, 160, 320 de miliarde de euro: degeaba dacă nu îi cheltuim

Președintele României a anunțat cu mare fast că a reușit să obțină pentru România 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

Dar Uniunea Europeană suntem chiar noi, alături de greci, nemți, francezi și alte semeții ale bătrânului continent.

Alocarea nu reprezintă un așa mare succes căci ea se face ținând cont de criterii tehnice cum ar fi numărul de cetățeni, gradul de dezvoltare, tipologia economiilor naționale.

Suma de 80 de miliarde de euro nu a fost câștigată de nimeni ci meritată. Sume importante au fost alocate și către Franța, Germania, Italia, Polonia…ș.a.m.d… Păi și dacă este o victorie împotriva sau în defavoarea cui este?

Revenind la sumă: au fost alocați banii, nu au fost dați. Adică ei se vor afla la dispoziția României dar cheia accesării o reprezintă proiectele depuse de statul român.

Spre exemplu din ciclul bugetar precedent am cheltuit cam 30% din suma alocată, mare parte plăți directe în agricultură. Adică am avut cam 40 de miliarde și am luat doar 15 miliarde de euro.

Managementul politic al statului român s-a dovedit unul dezastruos în ultimii 30 de ani. Aceleași partide politice s-au rotit la guvernare fără a reuși performanțe notabile.

Incompetența și corupția au făcut ca banii europeni să fie pierduți. Gradul de accesare în mandatul președintelui actual a fost la jumătate față de perioada în care Traian Băsescu conducea România.

Acest lucru indică faptul că ne ducem din rău în mai rău.

Așa că Uniunea Europeană poate aloca 80, 160 sau 320 de miliarde de euro, totul rămâne pe hârtie. Banii sunt accesați de statele mari, cele care fac cărțile.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button