ComunicateȘtirile 60m.RO

Comunicat de presă – Administraţia Prezidenţială

Mesajul transmis de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis luni, 20 iulie a.c., un mesaj cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, sărbătorită împreună cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, un erou al credinţei şi al virtuţii, este prilejul de a-i onora, cu recunoştinţă şi preţuire, pe toţi aviatorii care, de-a lungul istoriei noastre, şi-au pus viaţa în slujba patriei, cu dăruire, patriotism şi abnegaţie.

În această zi, rememorăm, totodată, şi contribuţia generaţiilor de constructori de aeronave, oameni de ştiinţă care, prin creativitate, inteligenţă şi pasiune, au dus aeronautica românească la nivelul ţărilor cu tradiţie şi performanţe remarcabile în acest domeniu.

De asemenea, îi celebrăm şi pe cei care lucrează în domeniul aviaţiei civile, atât cea de transport, cât şi cea utilitară şi sportivă. Fiecare, în domeniul său, îşi aduce contribuţia la dezvoltarea economiei ţării noastre şi la progresul sportului aviatic.

În prezent, Forţele Aeriene ale României, cu o vechime de aproape 130 de ani, sunt compuse din structuri moderne, aflate în plin proces de consolidare a capacităţii operaţionale, ca urmare a creşterii cheltuielilor pentru Apărare până la 2% din PIB şi a introducerii în dotare a noi tipuri de aeronave şi tehnică, mult mai performante.

Forţele Aeriene Române desfăşoară misiuni esenţiale, de apărare a integrităţii spaţiului aerian naţional şi a celui NATO din zona de responsabilitate.

Această categorie modernă de forţe ale armatei are un rol important în consolidarea posturii de apărare a României, îndeplinind misiuni complexe pentru apărarea spaţiului aerian al ţării noastre, efectuarea misiunilor de transport aerian, precum şi cooperarea cu state aliate în cadrul misiunilor de pace şi de reconstrucţie post conflict.

În actualul context generat de pandemia de COVID-19, parte din aceste structuri au executat misiuni importante, în prima linie, alături de alte forţe şi mijloace specializate.

Salut participarea la executarea misiunilor de transport aerian al persoanelor suspecte sau infectate cu noul coronavirus şi al personalului medical, a misiunilor de repatriere a cetăţenilor români din zone afectate de pandemie, precum şi a misiunilor de transport de materiale sanitare, tehnică şi aparatură medicală, atât de necesare pentru protecţia populaţiei.

Dragi aviatori şi membri ai Forţelor Aeriene,

Vă felicit pentru performanţele şi realizările profesionale. Aţi transformat zborul şi apărarea spaţiului aerian al României într-o adevărată profesiune de credinţă.

Vă urez ca spiritul de sacrificiu, patriotismul şi dorinţa de autodepăşire care vă caracterizează să vă ghideze şi în viitor în îndeplinirea misiunilor dumneavoastră.

Vă doresc multă sănătate, succes şi cer senin!

La mulţi ani aviatorilor noştri!

La mulţi ani forţelor noastre aeriene!

Back to top button