ComunicateȘtirile 60m.RO

Comunicat de presă – DIICOT – Trafic de droguri Tg. Jiu

La data de 18.07.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Gorj au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor M.A.C., C.R.N., E.I.R., C.V.R., F.E.G., C.A.E. şi M.M.M., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi efectuare fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reţinut faptul că, de la începutul anului 2020, inculpatul M.A.C. a iniţiat şi a constituit, în municipiul Târgu Jiu, împreună cu alte persoane, un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii infracţiunii de efectuare fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În concret, inculpatul M.A.C. coordona activitatea grupului infracţional organizat, ai căror membrii efectuau deplasări la intervale regulate de timp, pe raza municipiului Craiova, de unde achiziţionau diverse cantităţi de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de la inculpatul C.A.E..

După procurarea produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive, acestea erau transportate în municipiul Târgu Jiu, porţionate, ambalate şi vândute în schimbul sumei de 50 lei/pacheţel, la diverşi consumatori de pe raza judeţului Gorj şi a municipiului Târgu Jiu, cu preponderenţă adolescenţi.

În cadrul grupului infracţional organizat, o parte dintre membri se ocupau cu vânzarea cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive către diverşi consumatori, tranzacţiile efectuându-se cu preponderenţă în cartierul 9 Mai şi în imediata apropiere a unui liceu din municipiul Târgu Jiu.

Pe parcursul cercetărilor s-a mai stabilit faptul că, în anul 2020, la nivelul municipiului Târgu Jiu s-a mai constituit un alt grup infracţional organizat iniţiat de inculpatul C.V.R. împreună cu alte 3 persoane.

Membrii acestui grup infracţional organizat se aprovizionau cu substanţe active necesare preparării produselor etnobotanice noi de la inculpatul M.M.M., care, pentru a evita deconspirarea activităţii infracţionale, locuia în diverse imobile închiriate în regim hotelier în municipiul Craiova, oraşul Bechet şi municipiul Piteşti.

Produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive erau porţionate, ambalate şi apoi vândute cu preponderenţă către persoane tinere, de pe raza municipiului Târgu Jiu şi a judeţului Gorj, la preţuri cuprinse între 30 şi 50 lei/doza în funcţie de cantitatea dorită.

Între cele două grupuri infracţionale organizate existau interacţiuni şi elemente comune în ceea ce priveşte achiziţionarea şi distribuirea produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive.

La data de 17.07.2020, procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Gorj împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul S.C.C.O. Gorj au efectuat un număr de 12 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Gorj Dolj şi Argeş, în urma cărora au fost ridicate diferite cantităţi de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, droguri de risc, 23 telefoane mobile, cinci cântare electronice, două stick-uri de memorie, patru grindere, sume de bani, un pistol cu aer comprimat şi bunuri folosite la ambalarea drogurilor.

În cursul zilei de astăzi, inculpaţii vor fi prezentaţi Tribunalului Gorj, cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 zile.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din B.C.C.O. Craiova, B.C.C.O. Piteşti, S.C.C.O. Olt, S.C.C.O. Mehedinţi, al lucrătorilor de poliţie din cadrul I.P.J. Gorj şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi „Tudor Vladimirescu” Gorj.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Back to top button