Ministrul Muncii propune subvenţionarea şomajului tehnic pentru angajaţii sănătoşi ai companiilor închise de focare de coronavirus
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunţat vineri că va propune în următoarea şedinţă de Guvern măsura acoperirii şomajului tehnic de către stat pentru angajaţii sănătoşi care îşi pierd temporar locul de muncă din cauza închiderii companiei de către autorităţi în caz de apariţie a unor focare de coronavirus.
Ministrul Muncii s-a referit, într-o postare pe Facebook, la cazul unei firme din confecţii din Brăila, pe care autorităţile locale au închis-o temporar, după ce majoritatea angajaţilor au fost fie depistaţi pozitiv cu noul coronavirus, fie erau contacţi direcţi.
„Angajaţii bolnavi urmează să fie trataţi (…), cei sănătoşi, însă, vor merge acasă, până la reluarea activităţii în condiţii optime.
Am înţeles că în asemenea situaţii punctuale, când autorităţile judeţene decid măsuri de restricţie, există impact major asupra angajaţilor şi a angajatorilor. Şi am propus o soluţie. Reglementarea care să asigure acordarea de şomaj tehnic pentru angajaţii sănătoşi dar trimişi acasă, în condiţiile închiderii unei companii, va fi pe masa guvernului la următoarea şedinţă”, a scris Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a subliniat că aşteaptă din partea angajatorilor responsabilitate faţă de lucrătorii pe care îi primesc la muncă.
„Este nevoie de responsabilitate individuală şi, mai ales, de management. Managerii cluburilor, fabricilor de confecţii, etc. au responsabilitatea tuturor celor preluaţi în incintă. Susţin revenirea în activitate NUMAI cu asigurarea tuturor măsurilor de protecţie. Angajaţii trebuie să fie sănătoşi pentru a avea randament. Nu vreau să închidem economia. Sunt cea care a văzut presiunea socială pe durata acordării sprijinului guvernamental. Dar responsabilitate pot să vreau”, a transmis Violeta Alexandru.
Aceasta a solicitat angajatorilor să adopte măsuri suplimentare de verificare, atunci când constată creşterea numărului de persoane depistate pozitiv, iar Inspectoratelor Teritoriale de Muncă să verifice aplicarea măsurilor.
„Când angajatorul a văzut cum creşte numărul cazurilor de persoane infectate, nu s-a gândit, de exemplu, să verifice temperatura la intrarea în unitate ca măsură suplimentară de verificare? Când am vizitat Botoşaniul, la companii din acelaşi domeniu, nu doar că am atras atenţia că angajaţii, prin poziţionarea maşinilor & echipamentelor de lucru, sunt prea apropiaţi, ci am şi cerut direct şefului ITM să verifice că se iau toate măsurile de prevenţie, inclusiv verificarea temperaturii. Când ai sute de angajaţi, cu atât mai mult, iei măsuri suplimentare. De ce ITM şi alte instituţii cu atribuţii de control se rezumă doar la şedinţe la Prefectură? Rolul lor este să iasă pe teren. În cazul companiei din Brăila, am cerut explicaţii pentru a vedea unde au făcut verificări reprezentanţii ITM Brăila, în această perioadă”, a precizat Violeta Alexandru.
Sursa: www.economica.net
- Consiliul Europei denunță utilizarea „excesivă” a forței de către poliție la protestele din FranțaConsiliul Europei – principalul organism de supraveghere a drepturilor omului de pe continent – a criticat vineri ceea ce a descris drept „utilizarea excesivă a forței” de către poliția franceză în timpul demonstrațiilor împotriva reformei pensiilor, transmite agenția AFP. „Au avut loc incidente violente, inclusiv unele care au vizat forțele de ordine”, a declarat comisarul …
- TUPEU! Baronul roșu de Buzău, pesedistul Constantin Toma, a amenințat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul BuzăuPrimarul municipiului Buzău, Constantin Toma, i-a reproşat prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Corina Stroe Tudorache, că a dat curs unei sesizări penale neasumate, care a fost trimisă anonim prin poştă, demers care ar fi putut bloca investiţiile pe fonduri europene din oraş. Discuţiile au avut loc de la prezidiul Sălii Mari a Consiliului …
- ONU acuză Ucraina și Rusia de execuţia sumară a zeci de prizonieri de războiONU acuză vineri forţele ucrainene şi ruse de comiterea a zeci de execuţii sumare ale unor prizonieri de război – 15 ucraineni şi 25 de ruşi, în afara luptei – în invazia rusă a Ucrainei, relatează AFP, potrivit news.ro. ”Suntem profund îngrijoraţi de execuţia sumară a 25 de prizonieri de război şi de persoane ruse …
- Un şef de la Hidroelectrica, care şi-a construit un ponton cu banii companiei, scapă de acuzaţii după ce faptele s-au prescrisTribunalul Argeş a dispus, vineri, încetarea procesului penal împotriva lui Constantin Metehoiu, la data faptelor director al Sucursalei Curtea de Argeş din cadrul „Hidroelectrica”, trimis în judecată în urmă cu doi ani de DNA după ce a construit fără autorizaţie din banii companiei un ponton plutitor pe malul lacului Vidraru pentru ambarcaţiunile sale. Judecătorii au …
- Elveția a aprobat legalizarea canabisuluiGuvernul elveţian a aprobat planuri de legalizare a vânzării şi consumului de canabis în Zurich, într-un studiu menit să evalueze beneficiile sociale şi economice ale reglementării drogului, transmite CNBC. Din vara acestui an, unui grup de testare de 2.100 de rezidenţi din Zurich îi va fi permis să cumpere doze reglementate din acest drog, pentru uz personal, …