Republica MoldovaȘtirile 60m.RO

Chișinău: Veteranii războiului de la Nistru, umiliți și bătuți de forțele de ordine

Zeci de veterani ai conflictului armat de pe Nistru au protestat joi, 16 iulie 2020, în fața Parlamentului de la Chișinău. Manifestanții au cerut demisia conducerii Republicii Moldova, dar și înlăturarea posturilor ilegale din Zona de Securitate de pe Nistru. Spre seară, când protestatari au vrut să instaleze corturi în fața Legislativului au avut loc altercații cu forțele de ordine, iar câțiva veterani au fost reținuți de polițiști, scrie InfoPrut.

Veteranii și-au exprimat dezamăgirea că promisiunile Guvernului de a-i sprijini nu au fost îndeplinite, inclusiv acordarea polițelor medicale gratuite, precum și alte măsuri pentru protecția socială a lor, a membrilor familiilor lor, precum și a familiilor victimelor.Între timp zona din jurul Parlamentului a fost împânzită de forțele de ordine, care au format cordoane pentru a nu permite protestatarilor să intre în clădirea Legislativului, unde avea loc ședința plenară.

Spre seară, au avut loc altercații în fața Parlamentului între veteranii războiului de la Nistru și poliție, după ce primii ar fi încercat să instaleze corturi în fața Legislativului. Forțele de ordine au aplicat mijloace speciale împotriva manifestanților: electroșoc și spray lacrimogen.Mai mulți protestatari au fost luați pe sus și urcați în dubițe. În scurt timp, polițiștii au înaintat și au împins veteranii de pe carosabil, eliberând circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare.

După altercații, veteranii s-au îndreptat la sediul Ministerului de Interne de la Chișinău, acolo unde au cerut demisia ministrului Pavel Voicu. Protestatarii s-au arătat nemulţumiţi de atitudinea poliţiştilor care i-au încătuşat pe veterani. Ulterior, presa de la Chișinău a scris că toți veterani reținuți au fost eliberați, după ce au fost audiaţi. Ei riscă să fie amendați pentru că au încălcat ordinea publică

Back to top button