România, amendată cu 3 milioane de euro pentru că nu a transpus directiva europeană pentru prevenirea spălării banilor. Înfrângere la CJUE
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamat joi România și Irlanda la plata unor amenzi de 3, respectiv 2 milioane de euro pentru că nu au transpus complet, în termenul prevăzut, Directiva privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, potrivit unui comunicat al CJUE.
Directiva 2015/8491 urmărește să prevină utilizarea sistemului financiar al Uniunii Europene în scopul spălării banilor și al finanțării terorismului. Statele membre trebuiau să transpună această directivă în dreptul lor național până la 26 iunie 2016 și să informeze Comisia Europeană cu privire la măsurile adoptate în această privință.
Guvernele PSD au amânat constant transpunerea directivei europene, motiv pentru care Comisia Europeană a trimis joi România în fața CJUE.
În 27 august 2018, Comisia Europeană a sesizat CJUE, considerând că România și Irlanda nu au transpus în mod complet Directiva 2015/849 în termenul stabilit în avizele motivate respective, și, nici nu au comunicat măsurile naționale de transpunere corespunzătoare.
În cele din urmă, România a transpus Directiva, dar cu mare întârziere, iar Curtea de Justiție a UE a considerat că întârzierea transpunerii și ne-comunicarea către Comisia Europeană a măsurilor trebuie pedepsite cu această amendă de 3 milioane de euro. ”Curtea a apreciat că, deși România și Irlanda au pus capăt, în cursul procedurii, neîndeplinirii obligațiilor imputate, nu este mai puțin adevărat că această neîndeplinire a obligațiilor exista la expirarea termenului stabilit în avizele motivate respective, astfel încât efectivitatea dreptului Uniunii nu a fost asigurată tot timpul”, se arată în comunicatul CJUE.
În iulie 208, Răzvan Horaţiu Radu, fostul agent guvernamental al României la Curtea de Justiţie a UE, acuza guvernul Dăncilă că a întârziat nepermis transpunerea directivei europene privind combaterea spălării banilor și avertiza că România va fi sancționată de CJUE.
„Directiva trebuia transpusă din iunie 2015. Eu personal am atras atenția în mod repetat decidenților atât verbal, cât și în scris să elaboreze un proiect de lege sau chiar o ordonanță de urgență pentru transpunerea ei. În ultima perioadă am recomandat insistent ordonanța de urgență. Din păcate proiectul de lege a plecat abia în luna martie 2018 de la Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. A stat blocat până în luna mai 2018 la Secretariatul General al Guvernului. Guvernul a adoptat un proiect de lege abia în ședința din 31 mai 2018 după care proiectul a plecat la Parlament”, a declarat Răzvan Horațiu Radu pentru G4Media.ro
Sursa: www.g4media.ro
- Le Figaro: Franța antrenează piloți ucraineni pe avioanele de vânătoare MiragePiloți ucraineni se antrenează pe avioanele de luptă multifuncționale Mirage 2000 în Franța de o lună și jumătate, scrie cotidianul francez Le Figaro. Potrivit publicației, aproximativ treizeci de piloți ucraineni au fost supuși unui antrenament accelerat pe avioane de vânătoare și bombardiere franceze la bazele aeriene Mont-de-Marsan și Nancy. Decizia de a pregăti piloți a fost luată în …
- Putin le trimite soldaților de pe front tancuri sovietice T-54 și T-55. Multe dintre vehiculele blindate au stat în muzee VIDEOPe rețelele de socializare circulă fotografii și video-uri cu un tren de marfă care transportă zeci de tancuri din Orientul Îndepărtat, evident spre Ucraina, scriu jurnaliștii de la BBC.Potrivit experților militari, blindatele transportate sunt vechile tancuri sovietice T-54 și T-55, puse în serviciu în 1946 și, respectiv, 1958. Cel mai probabil, multe dintre aceste vehicule …
- STUDIU. O treime dintre francezi renunță la produsele de igienă din cauza banilorO treime din francezi renunţă la unele produse de igienă – fac duş fără săpun, îşi raţionalizează articolele pentru perioada menstruală sau nu mai folosesc deodorant – din cauza nesiguranţei economice, arată un sondaj ale cărui rezultate sunt preluate marţi de AFP. Conform studiului efectuat de Ifop pentru organizaţia non-profit Dons Solidaires şi publicat pe …
- România riscă să nu primească banii de la Comisia Europeană din cauza noii legi a pensilor. Boloș: Flexibilitatea Comisiei tinde spre zeroNoua lege a pensiilor riscă să aducă România în imposibilitatea de a primi bani de la Comisia Europeană. Sunt două principii care pot face Comisia să acorde banii din PNRR negociați de România: viitoarea lege să fie sustenabilă pe termen lung și să reducă diferențele dintre cele două sisteme de pensii: cel general și cel …
- VIDEO Lukașenko amenință că Rusia „va da o lecție pentru întreaga planetă”, dacă britanicii trimit Ucrainei muniție cu uraniu sărăcit: „Noi vom primi muniție cu uraniu adevărat”Președintele belarus Alexandr Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, a declarat miercuri că Rusia va furniza Belarusului muniție care conține „uraniu adevărat”, dacă Marea Britanie va furniza obuze perforante cu uraniu sărăcit. „Rusia ne va furniza muniție cu uraniu adevărat. Dacă sunt nebuni, ne vor forța în acest proces. Aceasta este cel mai înfricoșător …