InternaționalȘtirile 60m.RO

Tetarea preliminară a vaccinului COVID-19 a arătat că acesta produce anticorpi tuturor

Un studiu inițial pentru un potențial vaccin contra coronavirus a produs anticorpi împotriva bolii mortale la toți cei care au fost testați, potrivit unui raport publicat marți.

Anticorpii de neutralizare produși de vaccinul Moderna Inc. au fost echivalenți cu cei observați la pacienții care se infectează și se recuperează.

Între timp, efectele secundare ale vaccinului nu au fost suficient de rele pentru a opri procesul de testare, a transmis Bloomberg, citând rezultatele raportate de cercetătorii guvernamentali în New England Journal of Medicine.

Stimularea producției de anticorpi este considerată o etapă cheie în testarea timpurie, dar nu dovedește că un vaccin va fi eficient, a spus Bloomberg.

Rezultatele testelor s-au bazat pe date care implică primele 45 de persoane înscrise în studiu, toate având vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.

Rezultatele unei a doua etape a procesului de testare care a implicat persoane în vârstă nu sunt încă disponibile.

Un studiu mai mare, în stadiu final, urmează să înceapă pe 27 iulie și va compara rezultatele vaccinului cu cele ale unor vaccinuri placebo administrate unui număr de 30.000 de persoane sănătoase, cu risc ridicat de a contracta COVID-19.

William Haseltine, un fost cercetător de la Harvard Medical School, care prezidează Access Health International, a declarat pentru Bloomberg că nivelurile de anticorpi de neutralizare produse de vaccin erau „respectabile” și că acesta ar putea oferi o protecție împotriva coronavirusului.

Mai mult de jumătate dintre subiecții de test care au obținut trei doze au suferit de oboseală ușoară până la moderată, frisoane, dureri de cap și dureri musculare, în timp ce 40% au prezentat febră după a doua vaccinare, a spus Bloomberg.

Trei din 14 pacienți care au primit cea mai mare doză de vaccin au avut efecte secundare severe, dar acea doză nu este utilizată în studii mai mari, a spus Bloomberg.

Dr. Tony Moody, cercetător la Duke Human Vaccine Institute, a declarat că vaccinul are „o mulțime de efecte adverse”, dar că nivelurile de anticorpi produse de vaccin au fost „într-adevăr încurajatoare”.

Vaccinul Moderna este printre cele înaintate în stadiul de dezvoltare, iar acțiunile companiei au crecut cu 16,4% la tranzacționare.

Prețul acțiunilor companiei s-a triplat în acest an pe baza speranțelor investitorilor pentru vaccinul anti coronavirus.

Back to top button