EconomieȘtirile 60m.RO

Factură cu 15% mai mică pentru Ministrul Economiei

Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a declarat că după ce și-a schimbat furnizorul de gaze în urmă cu trei săptămâni, acesta plătește o factură cu 15% mai mică.

De la 1 iunie s-a trecut la liberalizarea totală a pieţei de gaze, iar doi mari furnizori tradiţionali, E.ON (în jumătatea de nord a ţării) şi Engie (în jumătatea de sud) au oferte cu prețuri mai mici.

„Primul semn de scădere a preţului l-a dat o companie (Engie – n.r.) dintre cele două mari, care a anunţat o scădere de 10% şi de 15%. S-a anunţat deja de vreo zece zile. Astăzi (luni – n.r.), în schimb, am văzut cea mai îndrăzneaţă ofertă de pe piaţă, o companie din energie electrică (Electrica – n.r.), practic cel mai mare jucător pe piaţa energiei electrice, a intrat puternic pe piaţa gazelor naturale şi a anunţat 15% reducere la preţul gazelor naturale”, a precizat Virgil Popescu.

Ministrul spune că din informațiile sale, din toamnă, mai multe companii vor veni cu prețuri competitive, mai mici.

„Dacă vor exista în continuare companii care vor specula achiziţia gazului ieftin şi vânzarea către populaţie scump, vom interveni în piaţă. Deocamdată nu cred că este cazul, îi aşteptam în continuare cam pe toţi jucătorii din piaţă să-şi refacă ofertele şi să vină către cetăţeni, către consumatorul casnic, să ofere un preţ bun la gaze naturale. Pe fondul scăderii preţului la gaze naturale la clientul casnic va scădea şi la clientul industrial, ceea ce mă bucură şi mai mult pentru că practic va creşte competitivitatea industriei româneşti. Marii consumatori de gaze vor avea surse mai ieftine şi automat produsele lor vor fi mai ieftine şi vor fi mai competitive”, a declarat ministrul, fiind citat de agerpres.ro.

Virgil Popescu și-a schimbat contractul la gaze în urmă cu trei săptămâni și declară că este mulțumit de alegerea făcută.

„M-am mutat la Electrica, la Electrica SA. Şi la energie electrică, şi la gaze naturale. Pentru că aveam energia electrică la unul şi gazele la altul, nu era Electrica, m-am mutat, am un pachet la Electrica. Astăzi (luni – n.r.) Electrica a anunţat reducerea (de 15% – n.r.). Eu m-am mutat înainte. Era mai ieftin decât aveam la data respectivă. Am vrut să mă mut pentru că nu mi s-a părut normal… Cel puţin să dau un semnal în piaţă, că dacă cei doi mari nu scad, eu unul mă mut. Nu pot să rămân captiv unui furnizor de gaze naturale care nu are nicio reacţie în piaţă, în momentul în care preţurile în piaţă au scăzut. Şi m-am mutat. Şi astăzi Electrica a anunţat o scădere la trei săptămâni după ce m-am mutat”, a declarat Popescu.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a fost complet liberalizată de la 1 iulie 2020 și nu mai fixează preţul pentru consumatorii casnici.

De la 1 ianuarie 2021 și piața energiei electrice se va liberaliza.

„Să fie foarte atenţi şi să se mute. Evident se pot muta, chiar dacă au contract acum, chiar dacă încheie mâine un contract, nu-i mai convine, se pot muta la alt furnizor de gaze naturale sau de energie când se va liberaliza piaţa energiei electrice. La energie electrică în continuare este preţ reglementat, preţul teoretic este acelaşi în toată ţara, diferă tariful de distribuţie, dar acum te poţi muta pe gaze naturale unde doreşti, unde crezi tu că este mai bine”, a sfătuit Ministrul Energiei românii.

Back to top button