Internațional

Spania: justiția invalidează un ordin de reimpunere a izolării

Tribunalul celui mai important oraș din vestul Cataloniei a invalidat un ordin al guvernului regional de la Barcelona pentru impunerea măsurilor de izolare la domiciliu, ca urmare a creșterii numărului de cazuri de covid19, asta la nici măcar o lună de la ridicarea stării de urgență în Spania. Magistrații din Lerida au respins măsura guvernului regional, arătând că ea nu are și aprobarea parlamentului catalan și că modul în care este formulată nu garantează menținerea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

La o săptămână de la relaxarea măsurilor impotriva extinderii pandemiei, guvernul regiunii Catalonia a decis reinstituirea izolării la domiciliu pentru locuitorii din Lerida și localitățile învecinate, din cauza creșterii numărului de cazuri de infectare. ”Nu am fi luat măsura aceasta dacă nu ar fi fost necesar”, a spus ministrul Sănătății din guvernul catalan, Alba Verges. În Spania au fost indetificate 70 de focare de gripă covid19, cea mai îngrijorătoare situatie fiind în Lerida, în Galicia și în Țara Bascilor. În Galicia și Țara Bascilor au avut loc și alegeri regionale, pe 12 iulie.

Izolarea la domiciliu ar fi urmat să afecteze 160.000 de cetățeni. În Lerida și zona limitrofă sunt înregistrate peste 3000 de cazuri, iar în cele 24 de ore de dinaintea impunerii măsurii de către guvernul de la Barcelona se înregistraseră peste 200 de noi infectări.

Tribunalul din Lerida s-a opus însă acestei măsuri, la câteva ore de la emiterea ordinului de la Barcelona. Magistrații din Lerida au arătat că, odată cu ridicarea stării de urgență din Spania, pe 21 iunie, impunerea restricțiilor trebuie să se facă cu aprobarea unui judecător și, în plus, trebuie să primească și aprobarea parlamentului regional al Cataloniei, ceea ce nu s-a întâmplat cu acest nou ordin.

Magistrații din Lerida au arătat că ordinul venit de la guvernul catalan nu face decât să evite aplicarea stării de alarmă parțială, care este reglementată prin lege și garantează menținerea drepturilor fundamentale. Magistrații arată că ordinul guvernului regional trece dincolo de cadrul legii privind starea de alarmă parțială și nu impune o simplă limitare a libertății de mișcare. În plus, ordinul cu pricina nu are o specificată clar limită temporală de aplicare, ”ceea ce îi agravează consecințele”.

Sursa: www.cotidianul.ro

Back to top button