Politică

Ministerul Apărării patronat de PSD vrea o nouă categorie de pensionari speciali: civilii care lucrează în armată, poliție și servicii secrete să se poată pensiona anticipat

Ministerul Apărării Naționale (MApN) patronat de PSD a pus în dezbatere publică un proiect de lege care ar duce la apariția unei noi categorii de pensionari speciali: angajații civili din instituțiile militare, care se vor putea pensiona anticipat.

Proiectul e pus în dezbatere publică exact în momentul în care coaliția de guvernare trebuie să demareze în Parlament discuțiile despre reforma pensiilor speciale, asumată de România prin PNRR.

Ministerul Apărării Naționale arată că proiectul de lege a fost elaborat de instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, ceea ce înseamnă Armata, Poliția, Jandarmeria și serviciile secrete.

Proiectul de lege ar modifica articolele 29 și 30 din Legea nr. 263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, adăugând la categoriile de angajați încadrați în ”condiții deosebite de muncă”.

Ministerul Apărării arată că proiectul vizează ”crearea dreptului personalului civil care își desfășoară activitatea în instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională de reducere a stagiului de cotizare la sistemul public de pensii realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale, prin acordarea de perioade suplimentare la calculul vechimii în muncă, în vederea pensionării, potrivit prevederilor aplicabile personalului militar, respectiv polițiștilor”.

Reamintim că deficitul bugetului de pensii din România crește constant în fiecare an, creând o presiune majoră pe bugetul general. De asemenea, bugetele alocate ministerelor și serviciilor secrete care au propriile case de pensii cresc și ele constant pentru a acoperi majorările de pensii din domeniu.

Ministerul Apărării Naționale este condus de Angel Tîlvăr (PSD), iar premier este generalul în rezervă Nicolae Ciucă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button