PoliticăȘtirile 60m.RO

Toate partidele scad în sondaje și totuși: cine capitalizează electoral? Se ridică noi partide pe frontul naționalist

Ce mai spun sondajele de opinie?

Sondajele de opinie actuale arată că nici unul din partidele politice importante nu reușește să crească în sondaje. PSD se menține cu greu, PNL pierde puncte pe fondul guvernării proaste, USR-PLUS a dezamăgit și pierde ușor din electorat, PMP dispare de pe scena politică, UDMR se menține acolo unde este pus de electoratul maghiar din România.

Și totuși, dacă se întâmplă acest lucru, cineva nu ar trebui să capitalizeze puncte electorale?

[Total_Soft_Poll id=”2″]

În cadrul sondajelor de opinie mai mult de 20% dintre respondenți declară că doresc că aleagă cu un alt partid politic sau nu știu la acest moment cu vine vor vota. Și totuși, care ar fi acel partid politic spre care s-ar duce voturile din moment ce nu este vorba de actualele partide parlamentare?

Partidele parlamentare actuale?

Actualele partide politice au dezamăgit, nu că și-ar fi propus vreodată să mulțumească electoratul. Principala lor preocupare a fost accesul la funcțiile publice de unde și-au subordonat bugetul național și pe cele locale.

Tocmai de aceea grupul actual de partide parlamentare, ce au schimbat de-alungul timpului între ele politicienii precum echipele de fotbal jucătorii, nu este văzut cu ochi buni.

Ce vor românii?

Românii au așteptări mari și se uită în afara parlamentului României, spre tinerii jucători politici ce nu au legături cu actualele partide politice.

Pe scena politică internă lipsește cu desăvârșire un partid politic naționalist. PMP și PSD au dat să joace această carte dar fără nici o credibilitate. Nu poți conduce și jefui țara timp de 30 de ani, să fii responsabil de colapsul în care ne regăsim și să speri că electoratul va mai crede un cuvânt din patriotismul tău de fațadă.

Care este partidul ce va capitaliza electoral și va depăși 5%?

Noi partide politice se pregătesc să intre pe scena politică, partide cu oameni tineri, oameni noi, mulți dintre ei aflați dincolo de granițe.

Procentele electorale aflate în joc sunt destule: mai bine de 10%, dar probabil ele se vor mai pierde și totuși va exista un partid ce poate depăși pragul de 5%.

Analizând agitația politică și impactul mesajelor de pe rețelele de socializare pare că Alianța pentru Unirea Românilor este partidul politic cu cele mai mari șanse de reușită. Condusă de către Clauziu Târziu și de George Simion, noua formațiune politică nu deține nume sonore și controversate ale ultimilor 30 de ani, așa cum se întâmplă cu PRO România, partidul lui Victor Ponta ce a reușit să adune toate cadavrele politice pierdute de către alții.

George Simion, unul dintre cei doi lideri, are o foarte bună expunere pe eșicherul de dreapta naționalistă. Provenind din rândul mișcării unioniste, cea care militează pentru unirea cu Basarabia, el a dovedit experiență în mobilizarea românilor.

Alianța pentru Unirea Românilor pare a fi un partid conservator, antisistem. Se atacă teme care prind bine la români, cum ar fi: birocrația, corupția, vânzarea resurselor naturale ale țării, tăierile ilegale de păduri, retrocedările abuzive.

Pagina lui George Simion depășește 100 000 de like-uri iar mesajele lui primesc zeci de mii de like-uri, mii de distribuiri și au milioane de vizualizări. Practic rețelele de socializare au devenit principalul mijloc prin care noua formațiune își promovează mesajul.

Se poate face o ușoară paralelă cu partidul lui Dan Diaconescu și care a reușit, cu ajutorul unui mesaj dur, uneori incredibil, să obțină peste 15% din voturile românilor. La acel moment procentele culese au reprezentat un șoc.

Undeva între 5% și 10% din voturile alegăturilor se vor duce pe un alt partid politic, cel care va reuși că convingă să este format din oameni noi, tineri, diferiți.

Rămâne să vedem dacă perioada următoare va confirma cele prezente în acest articol.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button