SocialȘtirile 60m.RO

Un nou drum expres va lega Satu Mare de granița cu Ungaria

Studiul de Fezabilitate și Proiectarea a fost contractat joi de către Compania de Drumuri cu firma Search Corporation pentru circa 3,6 milioane de lei, pentru constucția unui drum expres de circa 14 kilometri ce va lega Satu Mare de un viitor punct de trecere a frontierei cu Ungaria în zona localității Oar, acolo unde se va continua cu drumul expres M49 pe care vecinii maghiari îl vor construi de partea lor. 

„Joi, 09 iulie 2020, CNAIR a semnat contractul de servicii având ca obiect „Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno – Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)”, cu ofertantul desemnat castigator al procedurii de achizitie publică, S.C. SEARCH CORPORATION S.R.L”, anunță CNAIR. 

Traseul actual care asigură conexiunea între Satu Mare și granița Româno-Ungară, este reprezentat de DN 19A (Satu Mare – Petea). Această rută are doar o singură bandă pe sens și nu face față fluxului de mașini.

„În cadrul întâlnirilor grupului de Lucru Romano – Ungar pentru autostrăzi ce au avut loc pe parcursul derulării fazei de proiectare a Drumului Expres Petea – Satu Mare – Baia Mare, partea ungara și-a exprimat acordul cu privire la punctul de intersecție pe granița, respectiv in zona localității Petea. La sfârșitul anului 2008 partea ungara a făcut propunerea oficiala de modificare a traseului Drumului Expres de pe teritoriul romanesc, urmând ca traseul sa urmărească ,,malul stâng” al Someșului, deoarece la studiul traseului avut in vedere pana la granița, spre localitatea Petea, proiectanții unguri au identificat aproape de granița cu România un sit Natura 2000, care nu permite realizarea de lucrări in zona. Astfel, a fost stabilit un traseu al Drumului Expres, care ar urma sa intersecteze granița dintre cele doua state in zona orașului unguresc Csenger (Oar România), într-un loc unde nu exista, în acest moment, punct de trecere comun al frontierei”, se arată în caietul de sarcini, citat de hotnews.ro.

Back to top button