InternaționalȘtirile 60m.RO

Administrația Trump a transmis un aviz de retragere din Organizația Mondială a Sănătății

Administrația Trump a transmis o notificare de retragere din Organizația Mondială a Sănătății secretarului general al Organizației Națiunilor Unite, a declarat un oficial al administrației presei.

Retragerea din OMS a fost promisă săptămâna trecută când președintele Trump a criticat răspunsul OMS la pandemia de coronavirus.

Casa Albă a transmis, de asemenea, parlamentarilor din Congres detalii despre retragerea oficială, care va avea loc în iulie 2021.

„Congresul a primit notificarea conform căreia POTUS a retras oficial SUA din OMS în mijlocul unei pandemii”, a scris pe Tweeter senatorul Bob Menendez, D-N.J.

Un purtător de cuvânt al secretarului general al U.N., António Guterres, a confirmat că organizația a primit avizul de retragere a SUA.

Președintele Comitetului de Sănătate al Senatului, Lamar Alexander, Renn., a condamnat decizia lui Trump, susținând că răspunderea OMS ar trebui obținută după pandemie.

„Nu sunt de acord cu decizia președintelui. Cu siguranță, trebuie să existe o analiză asupra greșelilor pe care Organizația Mondială a Sănătății le-ar fi putut face în legătură cu criza de coronavirus, dar timpul pentru a face acest lucru este după rezolvarea crizei, nu în la mijlocul ei”, a declarat senatorul republican într-o declarație.

Alexander a adăugat că retragerea statutului de membru al SUA ar putea interfera cu studiile privind vaccinurile și ar putea împiedica colaborarea cu alte țări pentru a opri virusurile înainte de a ajunge în SUA „Dacă administrația are recomandări specifice pentru reformele OMS, ar trebui să prezinte aceste recomandări Congresului, și putem lucra împreună pentru ca acestea să se întâmple”, a spus el.

Fostul vicepreședinte Joe Biden, prezumtivul prezidențial candidat la președinția 2020, a declarat că va readuce SUA în OMS în prima sa zi la Casa Albă, dacă este ales.

„Americanii sunt mai în siguranță atunci când America este angajată în consolidarea sănătății globale”, a replicat fostul vicepreședinte. „În prima mea zi ca președinte, voi reînscrie SUA în OMS și voi restabili SUA la conducerea scenei mondiale.”

Trump a anunțat pentru prima dată că SUA se va întoarce din organizație la sfârșitul lunii mai. „Deoarece nu au reușit să facă reformele solicitate, astăzi vom pune capăt relației noastre cu Organizația Mondială a Sănătății și redirecționăm aceste fonduri către cauze mondiale urgente de sănătate publică globală”, a declarat Trump, fiind citat de foxnews.com.

„Lumea suferă acum ca urmare a greșelilor guvernului chinez”, a adăugat Trump.

Pe parcursul aceleiași declarații, Trump a anunțat o serie de măsuri care vizează în primul rând China, ca răspuns la acțiunile ei din mai multe domenii, inclusiv comerțul, pandemia de coronavirus și represiunea sa recentă asupra Hong Kong-ului.

Back to top button