Social

În loc să închidă mall-urile, au închis târgurile de la țară!

Târgurile de la țară sunt blocate. Noile restricții anti Covid au intrat în vigoare și au paralizat practic activitatea în micile adunări unde producătorii locali își vindeau recolta de toamnă.

Dacă în piețele agroalimentare este permis accesul doar cu mască, începând de ieri, din 25 octombrie, la târguri, talciocuri și bâlciuri, accesul este condiționat de prezentarea unui certificat verde care să ateste fie vaccinarea, fie că persoana a trecut prin boală în ultimele 6 luni. Astfel, noile reguli impuse de Guvern, și publicate în Monitorul Oficial precizează că ”participarea la târguri, la bâlciuri sau talciocuri este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”.

În mediul rural, mai ales în rândul populației îmbătrânite, certificatul verde este un instrument dificil de aplicat. Mulți oameni de la țară, deși s-au vaccinat, nu au calculator sau nu se pricep ca, de pe telefon, să își genereze certificatul verde. Iar dintre cei care au trecut prin boală, doar o parte au fost luați în evidența direcțiilor de sănătate publică, așa că, oficial, n-au avut Covid și nu li se poate genera certificatul care să le dea acces în târguri, talciocuri și bâlciuri.

În fiecare toamnă, la țară, târgurile sunt locurile unde oamenii își vând produsele – de la cereale, la animale. Doar că în actualele condiții, activitatea acestor întâlniri dintre cerere și ofertă s-a blocat. Și a înflorit piața neagră, micul comerț în afara unui cadru organizat.

Au rămas doar piețele agroalimentare unde se poate intra numai cu mască și păstrând distanțarea de siguranță. E totuși un pas înainte dacă ne amintim că anul trecut și piețele au fost închise. Acum răul e mai mic, restricțiile un pic…mai puține.

Multă sănătate țăranului român care nu contenește să fie lovit din toate părțile, cu fiecare ocazie!

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button