InternaționalȘtirile 60m.RO

Turcia lui Erdogan se teme de Generația Z

Milioane de tineri turci vor împlini curând vârsta necesară pentru a vota, iar președintele Erdogan vrea să-i câștige de partea sa. Cu toate acestea, mulți dintre tinerii din țară mai rebeli îl resping complet.

În prezent, toată lumea din Turcia vorbește despre „Generația Z” – termen care se referă la acei tineri născuți în jurul sfârșitului mileniului trecut. Este o generație care nu cunoaște nicio altă Turcie decât cea condusă de Recep Tayyip Erdogan și Partidul său islamic-conservator pentru Justiție și Dezvoltare (AKP). Și este, de asemenea, o generație de nativi digitali cărora le place să petreacă mult timp pe rețelele de socializare.

Grupul a atras recent atenția Turciei ca urmare a unei decizii politice obscure, care a mutat data pentru examenele anuale de admitere la colegiu – un test existențial pentru care tinerii din toată țara se înghesuie în fiecare an – cu o lună mai devreme, de la sfârșitul lui iulie, pe 27-28 iunie.

Studenții s-au înfuriat pentru că au bănuit că mișcarea nu a fost altceva decât încercarea de a salva industria turistică aflată în dificultate, care a fost lovită puternic de criza pandemiei de coronavirus. Studenții spun că planul este de a-i determina să plece în vacanță – în ciuda amenințării permanente de infecție – întrucât vor termina studiile cu o lună mai devreme decât era planificat. Guvernul turc neagă astfel de acuzații.

„Este îngrozitor că economia și industria turismului primesc prioritate asupra sănătății noastre”, spune Asli, Ankara, în vârstă de 19 ani

„Ne aflăm într-o situație în care pur și simplu nu știm în cine să mai avem încredere”, spune Fatih, un student din Ankara. Fatih spune că nu este clar dacă testul va fi cu adevărat reprogramat sau nu, adăugând: „Aceasta este Turcia, orice se poate întâmpla”.

Recent, tinerii turci i-au oferit președintelui o imagine a dezaprobării lor, cum numai ei pot. Când Erdogan a participat pe YouTube, cu o zi înaintea examenului, la un eveniment „Întâlniți-vă cu copiii”, cuvintele frumoase pe care le-a folosit pentru a se adresa acestor potențiali alegători nu au fost apreciate de aceștia. De fapt, tinerii care și-au exprimat furia. Mii de oameni l-au hulit pe Erdogan, prin comentarii în timp real, doar pentru a trece apoi pe Twitter, unde au lansat campania #OyMoyYok (Nu primesc votul meu), care a continuat să se răspândească rapid.

De atunci, Generația Z a devenit obiect de studiu. În esență, grupul este format din orice persoană născută între anii 1995 și 2010. Estimările sugerează că aproximativ 13 milioane de tineri turci se încadrează în acel grup și că ar putea juca un rol cheie la viitoarele alegeri. În curând, mulți vor putea vota pentru prima dată, dar nimeni nu știe cu adevărat cum o vor face, notează dw.com.

Back to top button