MagazinSocialȘtirile 60m.RO

Creșterea găinilor la curte… Ce trebuie să știi

Pandemia a arătat cât de mult depindem de relațiile dintre oameni pentru a ne asigura cele necesare traiului. Bunăstarea este dată și duce la specializare. Așa că nu mai producem de toate… dar dacă la un moment dat ceilalți nu ne mai pot furniza cele necesare?

Acum 20 de ani gospodăriile din România reușeau să se susțina cu minim de ajutor din exterior. Fiecare român avea la țară găini în curte, doi porci și o vacă. Porumbul era la discreție iar rezerva de grâu era pentru un an.

Dacă avem o curte mică creșterea găinilor poate fi o soluție, un hobby. Dacă nu vei pune munca ta atunci să știi că oul produs în curte nu este mai scump, dar nici mai ieftin decât cel din magazin. Este sigur însă că este mai gustos și mai bine echilibrat chimic.

De ce spațiu ai nevoie?

Să spunem că ai 30 de găini, adică suficente ca să producă zilnic ouă-le necesare unei familii de 6 persoane.

Pentru adăpostire vei avea nevoie de o poiată de vreo 6mp. Găinile nu sunt pretențioase, se poate realiza din lemn, dar montat pe o placă de beton de 10 cm grosime. Aceasta va permite spălarea regulată dar și va împiedica animalele străine să pătrundă.

Tot datorită animalelor este totuși de preferat ca pereții să fie din cărămidă din argilă sau BCA.

Curtea la 30 de găini este de preferat să aibă vreo 30 de mp.

În afară de poiată va trebui să amenajați și un umbrar, adică o zonă unde ele să se fereastră de ploi și mai ales de soare.

Ce găini să luăm și cât costă o găină?

Este de preferat să cumpărați găini de ouă. Noi vă recomandăm să fie de vârste diferite, astfel încât să aveți ouă tot anul.

Dacă doriți să le și tăiați puteți achiziționa găini de carne, asta nu înseamnă că ele nu vor face ouă: vor face.

Găinile vor avea nevoie de mâncare. Uzual la Agroland se găsește mâncare și un sac de 30kg te va costa cam 100 de lei. Mâncarea îți va ajunge timp de mai bine de o săptămână.

Magazine Agroland se găsesc peste tot în țară. Acolo vei găsi și adăpători pentru apă și mâncare. Vă recomandăm vreo 3 adăpători de 5L cu apă și 3 metalice pentru mâncare.

Din când în când și aceste găini cad cloșcă, adică nu se mai ridică de pe ouă ci le clocește. Existența unui cocoș este necesară nu doar pentru reproducere ci și pentru găinile vor fi mai mulțumitè și stimulate să facă ouă.

O problemă în creșterea găinilor o reprezintă menținerea curățeniei. O dată pe săptămână va trebui să faceți curat. Dacă aveți o grădină sau curte unde tăiați iarba să știți că se vor bucură.

Back to top button