InternaționalȘtirile 60m.RO

Coreea de Nord nu dorește reluarea dialogului cu SUA

Vice-ministrul de externe nord-coreean Choe Son Hui, secretar de stat, a declarat sâmbătă că Coreea de Nord nu consideră oportună reluarea discuţiilor cu SUA, estimând că aceasta nu ar fi nimic mai mult decât un instrument politic pe care să-l folosească Washingtonul.

 Diplomatul nord-coreean de rang înalt a făcut declarațiile înaintea vizitei unui oficial american în Coreea de Sud și a precizat că Coreea de Nord nu îşi va schimba politica și că negocierile dintre Washington şi Phenian nu vor da rezultate.

”Nu simţim nicio nevoie de a sta faţă în faţă cu Statele Unite, întrucât acestea consideră dialogul dintre Coreea de Nord şi SUA nimic mai mult decât un instrument de care să se agaţe în propria criză politică”, a adăugat responsabilul nord-coreean.

Stephen Biegun, Secretarul de Stat adjunct al SUA, va merge săptămâna viitoare într-o vizită în Coreea de Sud pentru a aborda problema negocierilor cu Coreea de Nord aflate în impas, relatează agerpres.ro.

Eşecul celui de-al doilea summit între preşedinţii Kim Jong Un şi Donald Trump, desfăşurat la Hanoi în februarie 2019, a marcat începutul degradării relațiilor intercoreene.

Cei doi președinți au avut în vedere reluarea negocierilor, discuţiile dintre cele două părţi, la cea dea treia întalnire din iunie 2019 din Suedia, însă acestea au fost sistate în octombrie.

John Bolton, fostul consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Trump, a declarat joi că președintele SUA are în vedere stabilirea unui nou summit cu omologul său înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie.

În același timp și preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat că ar fi utilă o întalnire între preşedinţii Trump şi Kim înaintea scrutinului prezidenţial american.

Back to top button