InternaționalȘtirile 60m.RO

Germania preia președinția UE, Merkel solicită planul de recuperare de după pandemie

Angela Merkel a declarat că Europa se află într-una dintre „cele mai dificile situații din istoria sa”, deoarece încearcă să încheie un acord cu privire la un răspuns economic după pandemia de coronavirus. Ea și Ursula von der Leyen au cerut un acord rapid.

Cancelarul german Angela Merkel și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au solicitat joi un acord rapid privind fondul de recuperare de după pandemia de a coronavirus pentru Uniunea Europeană.

Cele două au susținut o conferință de presă virtuală în care au prezentat obiectivele pentru președinția germană a UE pentru următoarele șase luni, pe care Germania a preluat-o oficial miercuri.

„Avem o criză fără precedent și are nevoie de un răspuns fără precedent”, a spus von der Leyen.

„În fiecare zi pe care o pierdem, vom vedea oameni care își pierd locul de muncă, companiile care nu vor face față, slăbirea economiei noastre. Fiecare zi contează”, a spus ea, cerând de urgență semnarea acordului.

UE este în prezent în negocieri cu privire la un stimulent economic și un program de investiții în valoare de 750 de miliarde de euro care ar fi finanțat în mod controversat prin datorii comune.

Von der Leyen a spus că discuțiile din ultimele săptămâni au arătat că există un scop comun în multe aspecte, dar că detaliile s-au dovedit dificile.

Șefii de stat și de guvern din statele membre vor discuta despre plan pe 17 iulie și pe 18 iulie, dar rămân goluri mari în ceea ce privește volumul, finanțarea și tipul de ajutor care trebuie distribuit.

Merkel a spus: „Mă duc la Bruxelles pe 17 iulie cu voința de a încheia un acord”.

Ea a spus că, chiar dacă discuțiile au fost neconcludente, „oricum trebuie să existe un acord în cursul verii, nu îmi pot imagina nicio altă opțiune”.

Planul lui Von der Leyen, pentru care Merkel și-a arătat susținerea, va veni în principal sub formă de subvenții pentru țările cele mai afectate de pandemie precum Italia și Spania.

Merkel a subliniat că este important ca răspunsul la criză să fie „proiectat astfel încât să fie robust”.

Von der Leyen a declarat că pachetul de salvare economică trebuie utilizat în mod creativ pentru a consolida răspunsul UE la schimbările climatice, pentru a îmbunătăți digitalizarea și pentru a moderniza piața unică.

Von der Leyen, Merkel, președintele Consiliului UE Charles Michel și președintele Parlamentului UE, David Sassoli, se vor întâlni pe 8 iulie.

Back to top button