ComunicateȘtirile 60m.RO

Comunicat de presă – Ministerul Muncii

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a cerut măsuri administrative la Casa de Pensii Alba, după ce o femeie a primit o pensie mai mică timp de 16 ani, precum şi găsirea unor soluţii de plată a drepturilor cuvenite.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a cerut luarea unor măsuri administrative de sancţionare a celor care au greşit, cât şi pentru repararea prejudiciului material de la Casa de Pensii Alba, după ce, timp de 16 ani, o femeie a primit o pensie mai mică decât cea care i se cuvenea legal, din cauza neatenţiei unui angajat.

Având în vedere faptul că la Casa de Pensii Alba există probleme administrative şi de management de mai mulţi ani, la începutul anului a fost schimbată inclusiv conducerea, din dorinţa de a face funcţională această instituţie.

Pe lângă faptul că la Casa de Pensii Alba sunt înregistrate cele mai mari întârzieri în soluţionarea dosarelor de pensie, s-au descoperit erori grave comise în anii precedenţi în ceea ce priveşte inclusiv modul de calcul şi stabilirea drepturilor de pensie.

O situaţie deosebit de gravă este a unei persoane care a încasat o pensie mai mică timp de 16 ani. Persoana respectivă a depus o cerere de pensionare anticipată parţial în iulie 2002, calculându-se o penalizare conform legii.

În anul 2004, îndeplinind condiţiile de trecere la pensie la limită de vârstă, această penalizare trebuia să înceteze, iar persoana respectivă ar fi trebuit să primească pensie fără penalitate, pentru limită de vârstă.

Din cauza neatenţiei unor funcţionari publici, nu a fost pusă în plată pensia integral, menţinându-se penalitatea timp de 16 ani.

Prejudiciul creat plin neplata pensiei a fost de peste 7.000 de lei, iar la momentul descoperirii erorii s-au plătit retroactiv doar drepturile din ultimii 3 ani, aproximativ 1.200 de lei.

În acest sens, ministrul Munciii a solicitat urgent găsirea unor soluţii reparatorii pentru persoana prejudiciată, dar şi pentru viitor, astfel încât în situaţii similare, în care funcţionarul public greşeşte, prejudiciul să nu mai fie suportat de pensionari.

Serviciul Comunicare, Mass-Media şi Relaţii cu Publicul

Back to top button