ComunicateȘtirile 60m.RO

Comunicat de presă – Ministerul Apărării Naţionale

Ziua Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, generalul-maior Vasile Toader, au participat miercuri, 1 iulie, la ceremonia dedicată sărbătoririi a 160 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

„Îi salutăm astăzi pe militarii acestei unităţi etalon, pe care îi admirăm atât la ceremonii, cât şi la instrucţie. Sunteţi mândria Armatei, oameni de încredere, pe care te poţi baza. Sunteţi adevăraţi profesionişti şi, ca în orice activitate făcută de cei mai buni, totul pare aşa de simplu când este privit din afară. Însă ştim cu toţii că perfecţiunea se atinge prin mii de ore de instrucţie şi antrenament asiduu şi prin ambiţia de a fi cel mai bun, care vă animă pe fiecare în parte”, a spus ministrul Ciucă.

În cadrul ceremoniei, ministrul apărării naţionale a decorat Drapelul de luptă al unităţii cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de „Comandor”, cu însemn de pace, pentru militari, conferit de Preşedintele României, şi a acordat distincţii militare personalului brigăzii.

„Această nouă recunoaştere a meritelor dumneavoastră vine într-o perioadă grea pentru noi toţi, pandemia de COVID-19, în care militarii au pus deoparte uniforma de protocol şi au acţionat asemenea celorlalţi camarazi, îndeplinind o altă misiune a unităţii, cea de intervenţie în situaţii de urgenţă. Pentru mulţi a fost o surpriză faptul că militarii Gărzii de Onoare sunt instruiţi şi pregătiţi să intervină şi în asemenea situaţii. Deşi în istoria recentă aţi mai participat la activităţi de limitare a efectelor unor dezastre naturale, acum lucrurile s-au desfăşurat la o cu totul altă scară – limitarea transmiterii virusului SARS-CoV-2”, a făcut cunoscut ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Ministrul a apreciat că, în acest mod, populaţia a văzut Brigada 30 Gardă nu numai în momente festive, cum ar fi Ziua Naţională a României sau Ziua Armatei, ci şi în aceste momente de cumpănă din punct de vedere sanitar. ” Aţi fost prezenţi în stradă în echipaje de poliţie militară, ziua şi noaptea, aţi făcut parte din echipe de prevenire a încălcării legilor şi regulilor privind păstrarea distanţei sociale. Aţi interacţionat cu cetăţenii altfel decât erau obişnuiţi, dovedind că sunteţi pregătiţi să vă îndepliniţi la superlativ misiunile, indiferent care sunt ele”, a concluzionat ministrul apărării naţionale.

Ceremonia de astăzi a înregistrat şi o premieră – intonarea Imnului Brigăzii 30 Gardă, o compoziţie a şefului Muzicii Militare a brigăzii, colonelul Mihai Florian.

În finalul activităţii, militarii au prezentat un exerciţiu demonstrativ de tip Drill-team, care a devenit un adevărat brand al unităţii.

Activitatea s-a desfăşurat cu respectarea tuturor regulilor sanitare impuse de prevenirea răspândirii infectării cu SARS-CoV-2.

Biroul de Presă

Back to top button