InternaționalȘtirile 60m.RO

Presa internațională condițiile în care lucrează și locuiesc angajații din abatoarele germane, mulți dintre ei români

În contextul apariției unor noi focare de coronavirus în abatoarele din Germania, presa internațională oferă o imagine clară a condițiilor n care lucrează și locuiesc angajații, mulți dintre ei români.

Ziarul catolic francez La Croix vorbește despre Peter Kossen, un preot german care sare în apărarea lucrătorilor străini din sectorul cărnii și denunță un sistem mafiot, scrie RFI.

„Avem de-a face cu structuri criminale”, spune el. „Să lucrezi 12 ore pe zi, 6 zile pe săptămână este ilegal în Germania. Cu toate acestea, sistemul de subcontractare către companii străine, delegarea responsabilităților din partea angajatorilor germani și faptul că nimeni nu îndrăznește să se plângă, toate acestea fac ca acest sistem să dureze”.

Pe de altă parte, Dutsche Welle amintește că firme românești sau intermediari racolau pe cont propriu personal pentru abatoarele din Germania încă din decembrie 2006. Din zonele defavorizate ale României, sute de persoane ajungeau cu transport organizat, cu autobuze, direct în oraşele în care era nevoie de forţă de muncă proaspătă și ieftină.

Până atunci, sistemul fusese susţinut de polonezi și de unguri. După sosirea românilor, polonezii şi ungurii cu experienţă s-au transformat, în mare parte, în intermediari. Românii au devenit practic monedă de schimb între multiplele firme subcontractoare.

Back to top button