Liderii locali și regionali se reîntrunesc în seiunea plenară în cadrul Comitetului European al Regiunilor, în perioada 30 iunie-2 iulie, unde vor discuta împreună cu comisarii europeni planul de redresare și viitorul buget al Uniunii Europene, potrivit comunicatului oficial al CoR, remis Caleaeuropeana.ro.
La 2 iulie, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor, Johannes Hahn, comisarul european pentru bugetul UE, va discuta cu liderii locali și regionali despre planul de redresare al Uniunii Europene și despre bugetul pe termen lung, care se află în pregătire, în cadrul unei sesiuni plenare a Comitetului European al Regiunilor, care se desfășoară sub influența provocărilor economice și sanitare create de pandemie.
Alți trei comisari europeni vor discuta, de asemenea, despre răspunsurile de natură politică și în materie de politici ale UE la criză.
De asemenea, liderii locali și regionali vor vota o rezoluție privind bugetul pe termen lung al UE, cadrul financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027 și Planul de investiții pentru o Europă durabilă, pilonul de investiții al Pactului verde european, elaborat de Comisia Europeană pentru a conduce UE pe calea realizării, până în 2050, a neutralității din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.
Membrii Comitetului European al Regiunilor (CoR), alcătuit din șase grupuri politice, vor decide, de asemenea, cu privire la prioritățile politice ale Adunării pentru perioada 2020-2025.
Cu ocazia alegerii sale în funcția de președinte al Comitetului, în februarie, Apostolos Tzitzikostas (EL-PPE), guvernator al regiunii Macedonia Centrală, a declarat că va promova o democrație europeană „modernizată”, măsurile ce-și propun să răspundă la „transformările profunde” pe care le presupun „revoluțiile actuale – ecologică, digitală și demografică –”, precum și acele politici europene care au „cel mai relevant impact regional și local”, de exemplu politica pentru coeziune.
Pactul verde european și necesitatea de a-l plasa în centrul planurilor de redresare a economiilor locale și regionale vor face obiectul unei dezbateri separate.
Membrii Comitetului European al Regiunilor vor vota, de asemenea, opt avize care cuprind recomandări ale autorităților locale și regionale adresate instituțiilor cu competențe de decizie ale UE. Mai multe avize au fost inițial programate pentru adoptare în mai, într-o sesiune plenară care a fost anulată din cauza măsurilor de izolare aplicate în întreaga UE.
Din cauza constrângerilor sanitare, doar un număr limitat de membri pot fi prezenți fizic. Alții vor participa online. Trecerea la un format hibrid al sesiunii plenare va implica și trecerea la votul electronic. Sesiunea plenară se va desfășurat pe parcursul a trei zile, în loc de două, ca de obicei.
Programul dezbaterilor:
- Marți, 30 iunie (15:00-16:00): Dezbatere privind gestionarea crizei provocate de pandemia de COVID19 și planul de redresare cu Janez Lenarčič, comisarul responsabil cu gestionarea situațiilor de criză
- Marți, 30 iunie (16:00-16:30): Dezbatere privind Pactul verde european plasat în centrul procesului de redresare la nivel local și regional după criza provocată de COVID-19
- Miercuri, 1 iulie (12:15-13:30): Dezbatere privind demografia, cu dna Dubravka Šuica , comisara responsabilă pentru democrație și demografie
- Joi, 2 iulie (10:15-12:00): Dezbatere privind viitorul CFM în contextul redresării după criza provocată de COVID-19, cu dl Johannes Hahn, comisarul responsabil pentru buget și administrație
- Joi, 2 iulie (12:45-14:15): Dezbatere privind aspectele economice ale redresării după criza provocată de COVID – 19, cu dl Thierry Breton, comisarul responsabil pentru piața internă
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Zelenski: „Există lucruri de discutat cu Putin. Ne vrem vieţile înapoi”Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar trebuie să înfrunte realitatea că acest lucru va fi necesar pentru a se pune capăt războiului, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters. „Există lucruri de discutat cu liderul rus. Nu spun că oamenii sunt nerăbdători să vorbească cu el, dar …
- Lavrov acuză Occidentul de „un război total” împotriva Rusiei, care va dura „mult timp”Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov denunţă vineri ”un război total” al Occidentului împotriva Rusiei şi estimează că acesta urmează să dureze ”mult timp”, relatează AFP. ”Occidentul a anunţat un război total împotriva noastră, împotriva întregii lumi ruse”, denunţă el într-o reuniune cu oficiali din regiuni ruseşti. ”Putem spune cu certitudine că această situaţie este …
- Bilanț PSD – Mîndri de rahatul făcut!Marcel Ciolacu s-a grăbit să iasă în față, să își prezinte palidele performanțe, ca să nu zic inexistentele, după o perioadă de 6 luni. S-a grăbit să-și etaleze ”succesurile” (ca un Ebba masculin și pofticios), care succesuri nu-s decît fonfleuri politice și năstrușnicii economice, notează Cornel Nistorescu pentru Cotidianul.ro. Spre uimirea partidului, marea performanță a …
- VIDEO Rușii sufocă apărarea ucraineană prin forță brută: Armata roșie folosește cele mai grele arme non-nucleare în DonbasConsilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a spus vineri, pe Twitter, că Rusia folosește cele mai grele arme non-nucleare în estul Ucrainei și a cerut țărilor NATO să trimită de urgență sistem de lansare de rachete multiple (MLRS), aceste echipamente militare fiind vitale pentru ca apărarea ucraineană să poată contrabalansa superioritatea Rusiei în ceea ce priveşte …
- Andrei Ohaci (AUR), critici dure la adresa lui Radu Mihaiu, primar al Sectorului 2 din București: Și-a creat o majoritate confortabilă ca să gireze ilegalitățiAndrei Ohaci, liderul Alianței pentru Unirea Românilor – Sector 2, critică dur echipa Primăriei Sector 2, care a comis o serie de ilegalități sub conducerea lui Radu Mihaiu (USR). Curtea de Apel București a decis că sute de hotărâri de consiliu au fost adoptate ilegal de tandemul PNL – USR PLUS. Potrivit informațiilor, USR a …