Știrile 60m.RO

Eroii români căzuți în luptă pentru eliberarea Basarabiei, comemorați la Țiganca

Preasfințitul Părinte Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud, înconjurat de un sobor de preoți, în prezența unui grup restrâns de credincioși,  a oficiat duminică slujba de pomenire pentru cei 1.020 de eroi îngropați în Cimitirul de Onoare Românesc de la Țiganca. Aceștia și-au dat viața în iunie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică instalată la 28 iunie 1940.

La sfârșitul slujbei de pomenire, Preasfințitul Părinte Veniamin a evocat importanța aducerii în actualitate a faptelor de vitejie a ofițerilor și a soldaților români care și-au dat viața la Țiganca în anul 1941 și i-a îndemnat pe cei prezenți să ducă mai departe memoria eroilor și să educe noi generații demne și responsabile, care să poată scrie istoria adevărată.

La eveniment a participat și Mihai Crețu, consilier la Departamentul pentru relația cu Republica Moldova al Guvernului României, care a menționat că mormintele vrednicilor eroi au fost scoase la iveală de animalele din ferma amenajată pe locul cimitirului de către autoritățile sovietice, iar crucile lor au ieșit din Prut. Sursa a vorbit și despre nedreptățile din acea perioadă, dar și despre datoria noastră de a împlini testamentul de unitate și demnitate lăsat de înaintași.

Precizăm că Cimitirul de Onoare Românesc de la Țiganca este situat la 3-5 km de granița Prutului, are nouă gropi comune și 142 de cruci de căpătâi. Acesta a fost restaurat de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), instituție a statului român, și reinaugurat în 2006, în prezența Regelui Mihai I al României.

Sursa: www.infoprut.ro

Back to top button