InternaționalȘtirile 60m.RO

China va impune restricții pentru vizele cetățenilor americani din cauza Hong Kong-ului

Beijing-ul a declarat luni că va impune restricții de viză persoanelor din SUA cu „conduită nepotrivită” în problemele legate de Hong Kong, oglindind sancțiunile americane împotriva oficialilor chinezi considerați responsabili pentru limitarea libertăților în oraș.

Anunțul vine în condițiile în care organul decizional superior al parlamentului Chinei deliberează un proiect de lege privind securitatea națională pentru Hong Kong.

Activiștii pro-democrație din Hong Kong se tem că aceast proiect legislativ este menit să consolideze controlul Beijingului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, care a anunțat noile sancțiuni în timpul unui briefing de presă, ca răspuns la o întrebare despre noile restricții de viză ale Washingtonului, nu a precizat care persoane din SUA au fost vizate.

„SUA încearcă să obstrucționeze legislația Chinei pentru protejarea securității naționale în HK SAR (Regiunea Administrativă Specială din Hong Kong) prin impunerea așa-numitelor sancțiuni, dar nu va reuși niciodată”, a spus ministrul chinez reporterilor.

„Ca răspuns … China a decis să impună restricții de viză persoanelor din SUA, cu comportamente necuvenite în problemele legate de HK.”

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat săptămâna trecută că noile restricții de viză de la Washington se aplică oficialilor „actuali și foști” ai Partidului Comunist din guvernarea Chinei „despre care se crede că ar fi responsabil sau complicat pentru a submina gradul ridicat de autonomie din Hong Kong”.

Senatul Statelor Unite a aprobat, de asemenea, săptămâna trecută un proiect de lege care ar impune sancțiuni obligatorii oamenilor sau companiilor care susțin eforturile de a restricționa autonomia Hong Kong-ului. Include sancțiuni secundare la bănci care fac afaceri cu oricine respinge orice represiune asupra autonomiei teritoriului.

Zhao, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a declarat reporterilor că China a depus o plângere împotriva SUA cu privire la proiectul de lege și a avertizat că Beijingul va răspunde cu contramăsuri puternice ca răspuns la acțiunile Statelor Unite asupra Hong Kong.

Back to top button