Zeci de mii de deținuți, eliberați de frica pandemiei în Turcia. Pentru o anumită categorie, ieșirea din închisoare este exclusă
Statele europene sunt în fața unei decizii dificile când vine vorba despre deținuți în perioada pandemiei. E bine știut faptul că virusul se răspândește fulgerător în locurile aglomerate. Iar închisorile au potențial mare să devină focare de COVID-19. Pentru a evita asta, guvernul Turciei a hotărât să elibereze zeci de mii de deținuți. Dar membrii opoziției sunt nemulțumiți de criteriile pe baza cărora s-a decis cine pleacă și cine rămâne după gratii.
Turcia a adoptat o lege specială pentru eliberarea a 90.000 de deținuți din închisoare – hoți, tâlhari și criminali violenți – dar nu și deținuți politic, inclusiv jurnaliști. Unul dintre ei este Oguz Usluer, cândva șeful departamentului de știri al postului de televiziune Habertürk TV. Jurnaliștii de la Deutsche Welle au vorbit cu soția lui, Sunay. Soțul ei este acuzat de terorism – rechizitoriul obișnuit pentru jurnaliști.
„Odată ce virusul ajunge acolo, se poate răspândi cu ușurință de la un deținut la altul. Sunt foarte îngrijorată. În afară, infecția poate fi gestionată cu tratament adecvat și odihnă la pat. Dar în interiorul închisorii, devine un risc mult mai mare, deoarece nu există mâncare decentă sau un mediu sănătos”, spune îngrijorată Sunay Usluer.
Ura statului față de o anumită categorie de cetățeni
Se știe că închisorile din Turcia sunt arhipline. Peste 120 de mii de oameni au fost arestați doar ca urmare a tentativei de lovitură de stat din 2016. În unele penitenciare au fost deja raportate cazuri de COVID-19.
Avocatul Veysel Ok reprezintă zeci de jurnaliști. A auzit veștile. Unul dintre clienții săi i-a povestit despre un coleg de celulă care prezenta simptome, dar care nu a fost dus la spital. Faptul că jurnaliștii au fost excluși din programul de grațiere are, în opinia sa, o explicație evidentă.
„Este ura statului față de o anumită categorie a societății. Nu există nicio altă explicație. Din punct de vedere legal, fiecare deținut are aceleași drepturi. În conformitate cu articolul 10 din Constituția noastră, statul trebuie să-i trateze pe toți în mod egal. Deci nu este o decizie legală, ci una politică”, spune avocatul Veysel Ok.
Proiectul de lege a fost introdus de AKP, partidul de guvernare, și de partenerul său de coaliție, partidul naționalist MHP. Opoziția a contestat fervent decizia, insistând că deținuții politic trebuie să beneficieze de tratament egal. În zadar.
„Sunt o amenințare. Răspândesc frica”
Cunoscuta jurnalistă Nurcan Baysal a scris un articol și mesaje pe Twitter în care cataloga nedreaptă hotărârea luată de autorități. O echipă Deutsche Welle a mers la ea acasă, în Diyarbakîr, sud-estul Turciei. La scurt timp după apariția articolului său, a primit o citație de la Parchet.
„Vă puteți imagina: sunt o amenințare pentru societate? Răspândesc frica cu … acuzațiile mele … un inamic în interiorul societății?”, spune jurnalista Nurcan Baysal.
Cazul lui Nurcan Baysal nu este nicidecum unul izolat, spune Veysel Ok.
„Jurnalistul Hakan Aygün a fost arestat pentru că a criticat pe Twitter felul în care Turcia a gestionat pandemia. Chiar când speram că jurnaliștii vor fi eliberați, au fost arestați și mai mulți. Acest lucru ne spune că guvernul turc nu va renunță la presiunea asupra presei”, arată avocatul Veysel Ok.
Soțul lui Sunay Usluer, Oguz, a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare. Nu mai are nicio speranță că va fi eliberat condiționat, din moment ce nu s-a întâmplat asta acum, odată cu alți deținuți.
„A fost o tortură să-l văd arestat pe nedrept. Acum mai am o singură dorință: să nu se îmbolnăvească și el”, mărturisește Sunay Usluer, soția sa.
Sursa: www.digi24.ro
- TUPEU! Baronul roșu de Buzău, pesedistul Constantin Toma, a amenințat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul BuzăuPrimarul municipiului Buzău, Constantin Toma, i-a reproşat prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Corina Stroe Tudorache, că a dat curs unei sesizări penale neasumate, care a fost trimisă anonim prin poştă, demers care ar fi putut bloca investiţiile pe fonduri europene din oraş. Discuţiile au avut loc de la prezidiul Sălii Mari a Consiliului …
- ONU acuză Ucraina și Rusia de execuţia sumară a zeci de prizonieri de războiONU acuză vineri forţele ucrainene şi ruse de comiterea a zeci de execuţii sumare ale unor prizonieri de război – 15 ucraineni şi 25 de ruşi, în afara luptei – în invazia rusă a Ucrainei, relatează AFP, potrivit news.ro. ”Suntem profund îngrijoraţi de execuţia sumară a 25 de prizonieri de război şi de persoane ruse …
- Un şef de la Hidroelectrica, care şi-a construit un ponton cu banii companiei, scapă de acuzaţii după ce faptele s-au prescrisTribunalul Argeş a dispus, vineri, încetarea procesului penal împotriva lui Constantin Metehoiu, la data faptelor director al Sucursalei Curtea de Argeş din cadrul „Hidroelectrica”, trimis în judecată în urmă cu doi ani de DNA după ce a construit fără autorizaţie din banii companiei un ponton plutitor pe malul lacului Vidraru pentru ambarcaţiunile sale. Judecătorii au …
- Elveția a aprobat legalizarea canabisuluiGuvernul elveţian a aprobat planuri de legalizare a vânzării şi consumului de canabis în Zurich, într-un studiu menit să evalueze beneficiile sociale şi economice ale reglementării drogului, transmite CNBC. Din vara acestui an, unui grup de testare de 2.100 de rezidenţi din Zurich îi va fi permis să cumpere doze reglementate din acest drog, pentru uz personal, …
- Scena Teatrului Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” este transformată într-o Țară a MinunilorSâmbătă, 24 martie, începând cu orele 11.00, scena Teatrului Național de Operetă şi Musical “Ion Dacian” va găzdui spectacolul “Alice în Țara Minunilor”. Scena Teatrului Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” este transformată într-o Țară a Minunilor, unde atât balerini profesioniști ai Teatrului, cât și tinere talente din cadrul Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” …