Consiliul de supervizare al companiei FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, a aprobat vineri un plan de investiţii privind construcţia unui gazoduct până în Serbia cu o capacitate de şase miliarde metri cubi pe an, informează Itar Tass.
Potrivit documentelor adoptate de FGSZ, capacitatea planificată a viitoarei conducte trebuie atinsă la graniţa cu Serbia până în luna octombrie 2021.
Grupul energetic ungar MOL, care controlează FGSZ, a anunţat şi el sâmbătă că a decis să se va alăture proiectului gazoductului TurkStream, care face legătura între Rusia şi Turcia via Marea Neagră. MOL a precizat că Autoritatea de reglementare din Ungaria a aprobat un plan de dezvoltare pe zece ani care include construcţia unui nou interconector de gaze la graniţa cu Serbia, cu o capacitate de 6 miliarde de metri cubi anual.
Anterior, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto a declarat că Ungaria a semnat un acord comercial cu privire la achiziţionarea unei cantităţi de 4,2 miliarde metri cubi de gaze naturale de la grupul rus Gazprom în perioada octombrie 2020-octombrie 2021. Szijjarto a mai spus că Budapesta este interesată “în oportunitatea de a cumpăra gaze naturale ruseşti via TurkStream şi Bulgaria, începând de la finele anului următor”.
Decizia Ungariei vine după ce și Bulgaria intenționează să termine gazoductul Balkan Stream, o prelungire pe teritoriul acestei țări a conductei rusești TurkStream.
În paralel, România a anunțat că anul acesta va finaliza tronsonul de pe teritoriul țării al proiectului BRUA, gazoductul care va lega Bulgaria, România, Ungaria și Austria și gândit ca un coridor energetic pentru diversificarea rutelor de transport gaze naturale din regiunea Mării Caspice înspre Europa Centrală, valorificarea unor noi surse de gaze naturale în perimetrele offshore din Marea Neagră, precum şi valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piaţa românească şi europeană şi posibilitatea curgerii fizice bidirecţionale permanente pe interconectările cu Bulgaria şi Ungaria.
Cu o lungime de peste 930 km, prima linie a gazoductului TurkStream, prevăzută să traverseze Marea Neagră și să lege Rusia de Turcia pornind de la compresorul Russkaya din Anapa, urmând să ajunge în satul Kıyıköy, într-un district din nord-vestul Turciei, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa.
TurkStream va permite furnizarea de gaze naturale ruseşti din Rusia până în Turcia, via Marea Neagră, prin intermediul a două linii.
Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi pe an, va aproviziona piaţa locală din Turcia.
Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, care va trece prin Bulgaria via Europa Centrală, ar urma să fie destinată aprovizionării clienţilor din Europa de Sud-Est.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Separatiștii s-au cam săturat de ruși: Suntem carne de tun pentru ucraineniSeparatiștii proruși pe care Vladimir Putin spune că vrea să-i salveze invadând Ucraina au început și ei să se cam sature de acest război, mai ales de când rușii îi trimit și pe ei în prima linie, pe post de „carne de tun”. Oamenii sunt tot mai supărați, pentru că sunt înrolați cu forța și …
- Vasile Dâncu spune că echipa CSA Steaua nu merita să promoveze în Liga IMinistrul Apărării Naţionale, Vasile Dâncu, a declarat că echipa pe care ministerul o patronează, CSA Steaua, nu merita sportiv să promoveze în Liga I, dar a precizat că FRF nu ar fi trebuit să-i interzică disputarea barajului pentru accederea în primul eşalon. „Steaua, echipa MAPN, nu poate promova şi sunt două motive importante. În primul …
- Avocatul Piperea: Cum naiba s-a făcut că marii noștri rusofobi, în frunte cu Cîțu, au permis ca banii românilor să fie investiţi în obligaţiuni ruseşti?Avocatul Gheorghe Piperea scrie, pe Facebook, că „Fondurile de pensii administrate privat au expuneri mari pe obligațiuni emise de Banca Internațională de Investiții, care are acționariat majoritar rus”, iar România, acționar semnificativ la această bancă, a anunțat că se retrage din acționariat (probabil, pe gratis), pe motiv de slava…”. „Obligațiunile deținute de fondurile de pensii …
- Cristi Danileț, exclus din magistratură. A doua oară. De această dată, i se aduc noi acuzațiiPentru a doua oară, CSM a decis să-l sancționeze pe Cristi Dănileț cu excluderea din magistratură. „Azi CSM a decis să mă sancționeze cu excluderea din magistratură (a doua, după cea din decembrie pentru filmulețele pe tiktok) pentru că: – fac parte dintr-o formațiune politică, lucru interzis magistraților, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri …
- Acuzații de crimă organizată la adresa lui Ciolacu și GrindeanuPresa națională a devenit din ce în ce mai interesată de afacerile lui Marcel Ciolacu din domeniul farmaceutic, mai ales după apariția informației că Mihai, nepotul lui Ciolacu împreună cu Mihaela Grindeanu, soția vicepremierului României și Cionca Alina Mirela, soția prim-vicepreședintelui PSD Timiș, au înființat în iunie 2021 o nouă companie de profil, potrivit Stiridinsursebuzau.ro. „Aceste …