ISTORIEPolitică

Tricolor impresionant desfășurat la Târgu Mureș în fața lui Avram Iancu

Pe 26 iunie 2020, de Ziua Națională a Drapelului, un tricolor impresionant a fost desfășurat în fața statuii lui Avram Iancu din Târgu Mureș.

Simbolul națiunii române, al unității și libertății, a fost ridicat pentru prima dată în timpul revoluției române de la 1848.

Drapelul României a fost desfășurat la Târgu Mureș, în inima Țării, unde românii au mai mare nevoie de el.

La eveniment au participat români adunați din toată țara, veniți să ofere respectul cuvenit eroilor căzuți pe frontul de luptă pentru apărarea țării și a neamului Românesc.

Roșul de pe steag reprezintă sângele eroilor căzuți pe câmpul de luptă pentru neam și țară.

Galbenul reprezintă bogăția țării, oamenii de aur și grânele bogate.

Albastru reprezintă dreptate dar și râurile care străbat țara.

Poate puțini știu că fiecare culoare revine uneia dintre provinciile istorice: roșu pentru Moldova, galben pentru Muntenia și albastru pentru Ardeal.

Culorile ce formează drapelul românesc datează însă încă din perioada dacică și preluat ca simbol în 1848. Astfel că flamura cu lupul dacic avea aceleași trei culori și o legiune militară formată din daci purta un steag cu roșu, galben și albastru.

Și Mihai Viteazu avea la fiecare bătălie un steag tricolor cu însemnele familiei sale. Acel steag a pătruns pe porțile din Alba Iulia atunci când românii au deschis orașele din Moldova și Ardeal.

În 1859, la Mica Unire, steagul tricolor a fluturat la Iași și apoi la București. În 1878 a fost ridicat victorios pe redutele otomane, pentru ca în 1918 să meargă din nou la Alba Iulia.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button